Grote verpakkingen zorgen voor voedselverspilling

Grote verpakkingen zorgen voor voedselverspilling

Uit een onderzoek van GfK blijkt dat meer dan een derde van de consumenten eten moet weggooien, omdat de inhoud van de verpakking te groot was. Het Voedingscentrum wil die verpakkingen nu aanpakken.

Verschillende formaten aanbieden

Uit het onderzoek, dat in opdracht van het Voedingscentrum werd uitgevoerd, blijkt dat 34 procent van wie al eens voedsel weggooit, dat doet omdat er te veel in de verpakking zit. Vooral jongeren tot 29 jaar, alleenstaanden en hogeropgeleiden worstelen met dat probleem.


29 procent zegt voor een kleinere verpakking te kiezen als die voldoende is, zelfs al is de grotere verpakking voordeliger. 85 procent zegt dat het aanbieden van verschillende formaten en het goedkoper maken van kleinere verpakkingen een goed idee is.


"Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten hen kan helpen minder te verspillen. Maar consumenten kunnen ook zelf veel doen om minder eten te verspillen", zegt Corné van Dooren, specialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum. "Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed: consumenten waarderen kleinverpakkingen vleeswaren, kleine blikjes groenten en 1kg zakken aardappels. Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met meer deelverpakkingen, zoals een kwart brood of sla in portiezakjes."

Tags: