Grote vraag doet prijs avocado’s pieken

Grote vraag doet prijs avocado’s pieken

De prijs van avocado’s is sinds begin dit jaar aanzienlijk gestegen, als gevolg van enerzijds een grote vraag en anderzijds een lager aanbod door een aantal slechte oogsten in Latijns-Amerika.

Gezonde voeding

Avocado’s liggen goed in de markt: de vrucht wordt aangeprezen door wellness-goeroe’s omdat ze rijk zijn aan gezonde onverzadigde vetten en een hoge voedingswaarde hebben. In de VS is de gemiddelde jaarlijkse consumptie per persoon het jongste decennium verdubbeld van 1,6 kg naar 3,2 kg, in China is er zelfs sprake van een groei met 250% en ook in Europa is er steeds meer vraag naar.

 

De producenten kunnen de gestegen vraag echter moeilijk volgen. Avocadobomen wisselen immers goede en slechte jaren af omdat de bomen na een grote oogst moeten herstellen en dit jaar is zo’n minder jaar. Bovenop kende Mexico - veruit de belangrijkste mondiale producent van de vrucht - slecht weer, wat de oogst er nog meer onder druk zette.

 

Termijncontracten

Die combinatie stuwt de prijzen omhoog. Voor de populairste variëiteit van avocado’s, de Hass, ligt de prijs die de producent ontvangt dubbel zo hoog dan begin dit jaar. Toch kunnen de gevolgen voor de consument in een aantal gevallen meevallen. Zo zegt een warenhuisgroep als Delhaize in De Standaard dat de impact voor haar beperkt is “omdat we met rechtstreekse contracten werken en ons aanbod gegarandeerd is”.

 

Intussen worden de productiearealen voor avocado’s in de productielanden overigens uitgebreid.

Tags: