Halfjaarwinst Tesco gedaald ondanks omzetstijging

Halfjaarwinst Tesco gedaald ondanks omzetstijging
(c) Tesco PLC

De Britse retailer Tesco had goed en slecht nieuws over het voorbije halfjaar: de totale omzet steeg met 1%, maar de nettowinst ging wel achteruit. Maar, zo meldt de supermarktketen: “We liggen op koers om de winstdoelstellingen van dit jaar te halen”.

27,8 miljard euro omzet

Tesco zag zijn totale groepsomzet stijgen met 3,3% tot 24,4 miljard pond, een slordige 27,8 miljard euro. Op vergelijkbare basis bedraagt de groei 1%, op zijn Britse thuismarkt zag de keten de verkoop met 0,6% aandikken. “We hebben sterke vooruitgang geboekt in het eerste halfjaar met meer omzet op vergelijkbare basis”, zegt CEO Dave Lewis (foto).

 

De topman wijst erop dat Tesco competitiever is geworden: “De prijzen liggen meer dan 6% lager dan twee jaar geleden en ons aanbod is aantrekkelijker. Onze nieuwe labels presteren beter dan verwacht.” Tesco wijst erop dat de klantentevredenheid gestegen is van 51% in het boekjaar 2015/15 naar 78% het voorbije halfjaar.

 

De nettowinst vóór belastingen kwam over het voorbije halfjaar wel lager uit: 71 miljoen Britse pond tegenover 99 miljoen pond in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling met 28,3%. Het concern zet zijn schuldafbouw ook naarstig voort: tegenover vorig jaar is de schuldenberg met 49,3% verminderd. Al staat er nog altijd zo’n 4,4 miljard pond (omgerekend 5 miljard euro) aan schulden uit.