Halfjaarwinst Tesco gedaald ondanks omzetstijging

Halfjaarwinst Tesco gedaald ondanks omzetstijging

Halfjaarwinst Tesco gedaald ondanks omzetstijging
(c) Tesco PLC

De Britse retailer Tesco had goed en slecht nieuws over het voorbije halfjaar: de totale omzet steeg met 1%, maar de nettowinst ging wel achteruit. Maar, zo meldt de supermarktketen: “We liggen op koers om de winstdoelstellingen van dit jaar te halen”.

27,8 miljard euro omzet

Tesco zag zijn totale groepsomzet stijgen met 3,3% tot 24,4 miljard pond, een slordige 27,8 miljard euro. Op vergelijkbare basis bedraagt de groei 1%, op zijn Britse thuismarkt zag de keten de verkoop met 0,6% aandikken. “We hebben sterke vooruitgang geboekt in het eerste halfjaar met meer omzet op vergelijkbare basis”, zegt CEO Dave Lewis (foto).

 

De topman wijst erop dat Tesco competitiever is geworden: “De prijzen liggen meer dan 6% lager dan twee jaar geleden en ons aanbod is aantrekkelijker. Onze nieuwe labels presteren beter dan verwacht.” Tesco wijst erop dat de klantentevredenheid gestegen is van 51% in het boekjaar 2015/15 naar 78% het voorbije halfjaar.

 

De nettowinst vóór belastingen kwam over het voorbije halfjaar wel lager uit: 71 miljoen Britse pond tegenover 99 miljoen pond in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling met 28,3%. Het concern zet zijn schuldafbouw ook naarstig voort: tegenover vorig jaar is de schuldenberg met 49,3% verminderd. Al staat er nog altijd zo’n 4,4 miljard pond (omgerekend 5 miljard euro) aan schulden uit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.