Hamstergedrag importeurs doet koffieprijzen stijgen

Hamstergedrag importeurs doet koffieprijzen stijgen
Shutterstock.com

Koffie-importeurs leggen voorraden aan om te anticiperen op mogelijke tekorten als gevolg van de coronacrisis. Steeds meer landen voeren immers lockdowns in die de bevoorradingsketen kunnen verstoren. Door het hamstergedrag van de importeurs stijgen de prijzen intussen naar recordhoogtes.

 

Anticiperen

Volgens Reuters hebben vele importeurs hun bestellingen een maand vervroegd, omdat ze bang zijn dat de bevoorrading in het gedrang kan komen. De coronapandemie heeft regeringen over de hele wereld ertoe aangezet om de bewegingsvrijheid sterk te beperken in een poging om de verspreiding van het virus af te remmen. Intussen is ook de luchtvrachtcapaciteit sterk afgenomen en hebben bedrijven het moeilijk om voldoende vrachtwagenchauffeurs en scheepsbemanning te vinden.

 

Reeds voor de uitbraak van de coronacrisis was er een zekere schaarste op de koffiemarkt, en de verwachting is dat die enkel nog verder zal toenemen. In Brazilië is de koffieprijs fel gestegen en ligt die dicht bij recordniveau. In Colombia is de vrees groot dat de quarantainemaatregelen, die vorige week werden ingevoerd voor een periode van 19 dagen, nog verlengd zullen worden. Daardoor zou de nieuwe koffie-oogst, die eind april start, mogelijk sterk gehinderd kunnen worden.

 

"We hebben misschien wel een van de beste prijzen in de geschiedenis", zei Roberto Vélez, hoofd van de Colobiaanse koffietelersfederatie, "maar voor die prijs worden we ook geconfronteerd met logistieke problemen, het coronavirus en angst."