Havermelk Oatly naar Amerikaanse beurs

T. Schneider / Shutterstock.com

Oatly, dat furore maakt met havermelk, bereidt een beursgang voor in New York. De producent van plantaardige zuivelalternatieven zou er tot 10 miljard dollar waard worden geschat.

 

5 à 10 miljard dollar waard

Het Zweedse Oatly, ooit een spin-off van de universiteit van Lund, trekt als ’s werelds grootste producent van havermelk naar de beurs. De specialist in plantaardige voeding maakt zelf bekend dat het een vertrouwelijke aanvraag heeft ingediend bij de Amerikaanse marktautoriteiten. Het aantal aandelen dat wordt verkocht en de prijsvork moeten wel nog worden bepaald.


Toch is al geweten dat de marktwaarde zou kunnen oplopen tot 5 à 10 miljard dollar, aldus The Times. Nog vorige zomer haalde het bedrijf in een kapitaalronde 200 miljoen dollar op, waarbij ook sterren zoals Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z in de hippe vegan producent investeerden. Het bedrijf werd destijds op 2 miljard dollar gewaardeerd.

 

Omzet verdubbelt jaarlijks

Ook ex-Starbuckstopman Howard Schultz stapte toen in, net als een omstreden investering door het Trump-gelinkte fonds Blackstone. Verlinvest, het investeringsvehikel van AB InBev-familie de Spoelberch, is al sinds 2016 aan boord, weet De Tijd.


Het momentum van Oatly is dan ook onmiskenbaar: het merk wordt vandaag in meer dan 20 landen verdeeld – inclusief koffiebars zoals Starbucks – en zag de omzet in 2019 quasi verdubbelen tot 200 miljoen dollar. In 2020 zou het merk dat nog eens netjes over hebben gedaan.