Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa | RetailDetail

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa
Foto: Physics_joe / Shutterstock.com

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

 

Azië en Amerika groeimotoren

Hun groei hebben Nederlandse brouwerijgroepen Bavaria en Heineken vooral te danken aan expansie buiten Europa: bij Bavaria presteerden Noord- en Zuid-Amerika vorig jaar goed, terwijl voor Heineken het late nieuwjaar in Azië een belangrijke groeimotor was in het eerste kwartaal van 2018. 

 

Heineken tekende in de eerste drie maanden van dit jaar een dubbelcijferige groei op in Vietnam (de op één na grootste markt van de groep) en in Brazilië. Ook de Russen dronken meer bier, net als de Amerikanen dankzij het vroege paasfeest. In Europa was het vroege Pasen nochtans net een nadeel: volgens de bierproducent was het er nog te koud om voor frisse biertjes te gaan.

 

In Afrika profiteren zowel Heineken als Bavaria van groei in Ethiopië. Bavaria begon er vorig jaar zelfs de productiecapaciteit van het lokaal gebrouwen bier Habesha uit te breiden, zodat het landelijke dekking kan krijgen. Overheidsreguleringen bemoeilijkten daarentegen de bierverkoop in andere Afrikaanse landen.

 

Toenemende concurrentie en promotiedruk thuis

In Nederland blijft de situatie uitdagend, klinkt het eensgezind: “In de thuismarkt worden we geconfronteerd met toenemende concurrentie, aanhoudende promotiedruk in supermarkten en kortingsdruk in de horeca”, aldus Jan-Renier Swinkels, bestuursvoorzitter van Bavaria. De bierproducent verliest er dan ook marktaandeel. In België presteerden La Trappe en Cornet wel zeer goed. Bij Heineken was West-Europa de zwakst presterende regio: de verkoopvolumes daalden er met 1,7% in het eerste kwartaal van 2018.

 

Bavaria maakt over 2018 nog niks bekend, maar draaide vorig jaar voor het derde jaar op rij wel een recordomzet: de netto-omzet kwam uit op 659 miljoen euro (+6,5%). Het bedrijfsresultaat eindigde op 41,1 miljoen euro, 4,7 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Dat was volgens het bedrijf te wijten aan investeringen in alle brouwerijen.

 

Heineken blijft bij zijn winstprognose voor 2018: de brouwerijgroep verwacht de winstmarge met 25 basispunten te verbeteren, maar vreest dat wisselkoerseffecten een negatieve impact van 200 miljoen euro zullen hebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.