Herkemij mag opdracht bij Vion niet afmaken

Herkemij mag opdracht bij Vion niet afmaken

Vleesbedrijf Vion moet op zoek naar een nieuwe topman. CEO Michiel Herkemij werd verzocht per direct op te stappen, hij stond nochtans amper een jaar aan het hoofd van het noodlijdende bedrijf.

Vleesbedrijf moet reorganisatie voltooien

Herkemij nam op 15 janari 2014 de leiding van Vion op zich, kort nadat hij was moeten opstappen bij DE Master Blenders na een conflict over de te voeren strategie. Voordien werkte hij geruime tijd voor Heineken.

 

Bij Vion, dat in handen is van een boerencoöperatieve, kreeg Herkemij de dwingende opdracht het vleesbedrijf te reorganiseren. Financieel balanceerde het immers op het rand van het faillissement na een te drastische expansiepolitiek. Bovendien keek het ook aan tegen een commerciële uitdaging: aan een aantal afnemers had het met plastic vervuild vlees geleverd en anderen kregen zogenaamd biovlees, dat dit predikaat niet verdiende.

 

Herkemij werkte hierop een reorganisatieplan uit. In juli 2014 maakte Vion bekend vijf tot tien Duitse vestigingen te zullen sluiten in een poging om het bloeden te stelpen. De uitvoering van het plan zal nu echter door zijn opvolger moeten gebeuren, want volgens Vion is er nu behoefte aan iemand met een ander leidersprofiel. Herkemij gold als een merkenbouwer, terwijl Vion die niet had. Hij zei ook zelf geen vleesman te zijn.

 

In afwachting van de benoeming van een nieuwe topman neemt commissaris Tom Heidman de baan tijdelijk over. Hij heeft een verleden in de distributiesector als gewezen topman van C1000-supermarkten.

Tags: