Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food | RetailDetail

Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food

Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food
shutterstock

Consumenten letten steeds meer op de herkomst van hun eten. Met name de oudere generatie kijkt waar het voedsel eten vandaan komt. Ook gezondheid en duurzaamheid blijven trends.

Meer gezond gekocht

 
Dit komt naar voren in groeiende volumes van supermarktverkopen van bijvoorbeeld groenten en fruit. Vlees of frisdranken, producten die de consument als minder gezond of duurzaam ervaart, hebben teruglopende verkoopcijfers. Deze trends zullen dit jaar en volgend jaar doorzetten, zo concludeert ABN AMRO in het rapport Uitdagende markt voor food ondernemers. Naast gezondheid blijft de consument aandacht voor herkomst en duurzaamheid houden.  


Meer groenten en fruit


De Nederlandse consument kocht vorig jaar per huishouden voor ongeveer 3700 euro aan voeding, een stijging van 3 procent zowel in volume als in prijs. De consumentenbestedingen verder toe; dit jaar zullen de uitgaven aan voeding met gemiddeld 3 procent toenemen. De verkopen van groenten klommen met 5 procent, bij fruit ging het om 4 procent. De omzet steeg hier, net als bij vlees en vis, harder dan de hoeveelheid. De omzet van groenten steeg met 7 procent, die van fruit met 8 procent. De omzet van verse kant- en klaarproducten en salades klom met 7 procent.


Innovatie moet de omzet van de teruglopende verkoop van brood op niveau houden. Supermarkten behaalden in brood 1,3 procent meer omzet in 2016.  De categorie vernieuwt in methode (desem), graansoort (haverbrood), type brood (platte broden) en  voedingswaarden (verrijking). Ook in verpakkingen, verkoopmethoden en winkelconcepten is innovatie te zien. Vers brood blijft belangrijk voor supermarkten om consumenten naar hun winkel te krijgen. Ook discounters als Lidl en Aldi onderkennen het belang van vers brood met vers afbakken op de winkelvloer.


Nederlandse supermarkten verkochten vorig jaar 4,4 miljoen kilo ofwel 1,1 procent minder vlees. Er werden vooral minder vleeswaren en minder wild verkocht. De omzet groeide wel, mede door verkoop van duurdere vleesproducten. De consument heeft in haar vleesconsumptie toenemende zorgen over de impact van vlees op het milieu: less meat, less heat. Ook dierenwelzijn blijft een belangrijk aspect. De verse visverkoop in hoeveelheid in de supermarkt steeg vorig jaar met 1 procent. De omzet kwam op 7 procent meer uit. In visspeciaalzaken steeg de omzet met 3,4 procent.


Meer omzet buitenshuis

 

De consumenten kocht met name in de supermarkt, speciaalzaak en via online bezorgdiensten. Tegelijkertijd stijgt de omzet buitenshuis voor het tweede jaar op rij harder dan de omzet binnenshuis. Die groei zet door; consumenten  zijn meer onderweg, hebben meer geld te besteden en eten vaker in restaurants. Hiervan profiteren  restaurants, maar ook pompshops en cateraars. Ook groothandel en industrie kunnen direct aan de consument leveren. Kleinere fabrikanten (start-ups) bieden authentieke en vaak eerlijke/duurzame producten on-line aan of via verkoop in speciaalzaken.

 

Eetgedrag onvoorspelbaar


Het snel veranderende eetgedrag van consumenten is steeds minder voorspelbaar. Gezondheid is van belang, maar ook gemak is cruciaal. Tegelijkertijd is de consument steeds vaker bereid om uren in de keuken te staan, ziet hij graag authentieke en echte producten en is Food 2.0, kweekvlees en 3D- geprinte voeding, in opkomst. Hoewel flexitariër, vegetariër en klimatariër eet de consument van nu ook graag een echte hamburger. Hij zoekt exotischere superfoods, maar let ook goed op de herkomst van producten.


De eenpersoonshuishoudens – hun aantal steeg in de afgelopen tien jaar met 20 procent en zal verder toenemen,  met name door ouderen -  gaan nog meer bepalen wat er in de schappen ligt, vooral als het gaat om gemaksproducten.  Dan zijn er de millenials of de boomrang generatie die thuis woont en relatief veel kan besteden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.