Herstructurering Match en Smatch krijgt steun van vakbonden

Foto: Weho / Shutterstock.com

De vakbonden en de directie van Smatch en Match zijn het overleg over de aanstaande herstructureringen constructief gestart. Eigenaar Louis Delhaize belooft 40 miljoen euro te investeren, maar sluit mogelijk 16 winkels.

 

Positieve start overleg

Het eerste overleg tussen de directie van Match/Smatch en de medewerkers afgelopen vrijdag is in een positieve en open sfeer verlopen, laten de vakbonden weten. Voortaan is elke week een bijeenkomst voorzien. 


Tijdens de eerste vergadering zou de directie heel wat vragen van de personeelsafgevaardigden hebben beantwoord, al geven die de verkregen informatie nog niet vrij. Er is tijd nodig om alle informatie nu te verwerken, klinkt het bij de vakbonden.

 

De vakbonden willen zo veel mogelijk naakte ontslagen vermijden, onder meer door pre-pensioenen als alternatief naar voor te schuiven. Volgens Catherine Roisin van Setca begrijpt CEO Stéphane de Rango die bezorgdheid, aldus Belga. Momenteel staan 210 banen op de helling.

 

Sinds 2013 in het rood

Groep Louis Delhaize voorziet een fikse herstructurering bij dochterketens Smatch en Match, die al sinds 2013 verlieslatend zouden zijn. Zeven vestigingen van Match en negen Smatch-winkels worden met sluiting bedreigd. Daar staat wel een herlanceringsplan tegenover, waarbij de groep 40 miljoen euro wil investeren in het moderniseren van de winkels, e-commerce en een nieuwe focus op huismerken en eersteprijsproducten.


Het herlanceringsplan krijgt tot nu toe de steun van de vakbonden en ziet er volgens Setca vernieuwend en ambitieus uit. Niets doen, is alvast geen optie als de beide merken “op middellange en lange termijn” willen overleven, liet Stéphane de Rango eerder verstaan.