Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh? | RetailDetail

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?
Foto: Shutterstock

Supermarktbedrijf Mestdagh, dat 83 Carrefour-supermarkten uitbaat in Wallonië, kondigt maandag wellicht een herstructurering aan: na het weekend vindt een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden vrezen collectief ontslag via de Wet-Renault.

 

Collectief ontslag en vervroegde pensioenen?

De vakbonden worden maandagochtend op het hoofdkantoor van Mestdagh bijeen geroepen voor een bijzondere ondernemingsraad. De supermarktonderneming wil het er hebben over de moeilijkheden bij de foodretailer en de eventuele gevolgen voor de medewerkers, klinkt het in de oproep. Wat de directie precies van plan is, maakt ze dus nog niet bekend. De vakbonden vrezen echter al voor ontslagen, mogelijk zelfs een collectieve ontslagronde in het kader van de Wet-Renault. Het gerucht doet de ronde dat een heel aantal medewerkers vervroegd met pensioen zullen worden gestuurd.

 

Als een verrassing komt de aankondiging weliswaar niet: de ondernemingsraad van maandag lag al lang vast, maar zou normaal gevolgd worden door een overlegmeeting met de vakbonden, laat Danny Dubois van vakbond CNE weten aan La Libre. Die is nu vervangen door een bijzondere ondernemingsraad.

 

Al drie jaar overleg rond reorganisatie

“We treden al twee à drie jaar regelmatig in overleg bij Mestdagh over een arbeidsreorganisatie, om de toekomst van de groep veilig te stellen maar zonder aan het personeel te raken”, aldus Dubois. Zondagopeningen zouden één van de pistes op tafel zijn. 

 

Groupe Mestdagh heeft 83 Carrefour-supermarkten, waarvan 30 in franchise en is daarmee goed voor 2700 medewerkers en een omzet van zo’n 700 miljoen euro. De groep sukkelt echter al een tijdlang met de winstgevendheid. Sinds 1 maart is een nieuwe topman aan het bewind bij Mestdagh, die er precies moet zorgen voor een herlanceringsplan. De Fransman Guillaume Beuscart kreeg de fakkel overgedragen van de broers Eric en John Mestdagh met de bedoeling om het familiebedrijf uit de financiële problemen te halen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.