Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh? | RetailDetail

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?
Foto: Shutterstock

Supermarktbedrijf Mestdagh, dat 83 Carrefour-supermarkten uitbaat in Wallonië, kondigt maandag wellicht een herstructurering aan: na het weekend vindt een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden vrezen collectief ontslag via de Wet-Renault.

 

Collectief ontslag en vervroegde pensioenen?

De vakbonden worden maandagochtend op het hoofdkantoor van Mestdagh bijeen geroepen voor een bijzondere ondernemingsraad. De supermarktonderneming wil het er hebben over de moeilijkheden bij de foodretailer en de eventuele gevolgen voor de medewerkers, klinkt het in de oproep. Wat de directie precies van plan is, maakt ze dus nog niet bekend. De vakbonden vrezen echter al voor ontslagen, mogelijk zelfs een collectieve ontslagronde in het kader van de Wet-Renault. Het gerucht doet de ronde dat een heel aantal medewerkers vervroegd met pensioen zullen worden gestuurd.

 

Als een verrassing komt de aankondiging weliswaar niet: de ondernemingsraad van maandag lag al lang vast, maar zou normaal gevolgd worden door een overlegmeeting met de vakbonden, laat Danny Dubois van vakbond CNE weten aan La Libre. Die is nu vervangen door een bijzondere ondernemingsraad.

 

Al drie jaar overleg rond reorganisatie

“We treden al twee à drie jaar regelmatig in overleg bij Mestdagh over een arbeidsreorganisatie, om de toekomst van de groep veilig te stellen maar zonder aan het personeel te raken”, aldus Dubois. Zondagopeningen zouden één van de pistes op tafel zijn. 

 

Groupe Mestdagh heeft 83 Carrefour-supermarkten, waarvan 30 in franchise en is daarmee goed voor 2700 medewerkers en een omzet van zo’n 700 miljoen euro. De groep sukkelt echter al een tijdlang met de winstgevendheid. Sinds 1 maart is een nieuwe topman aan het bewind bij Mestdagh, die er precies moet zorgen voor een herlanceringsplan. De Fransman Guillaume Beuscart kreeg de fakkel overgedragen van de broers Eric en John Mestdagh met de bedoeling om het familiebedrijf uit de financiële problemen te halen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.