Hoe Lotus zich verslikte in een Biscoff speculoosje

Jan Boone, topman van Lotus Bakeries / foto Lotus Bakeries
Jan Boone, topman van Lotus Bakeries / foto Lotus Bakeries

Om een wereldmerk te worden, vervangt Lotus de benaming speculoos door het internationalere Biscoff. Een beslissing die het bedrijf na een kleine mediastorm snel moest nuanceren…

 

“Naam verdwijnt niet helemaal”

Een terloopse mededeling van topman Jan Boone van Lotus Bakeries in de weekendeditie van De Tijd ging zaterdag algauw een eigen leven leiden op sociale en andere media. De CEO kondigde erg ambitieuze plannen aan: Lotus moet één van de grootste merken ter wereld worden, en om dat waar te maken, moet de oorspronkelijke benaming speculoos plaats maken voor het Amerikaanse merk Biscoff, dat verwijst naar ‘biscuit with coffee’.
 

“De droom is om van Biscoff een global brand te maken, een van de grootste merken ter wereld. Als het koekje in de hele wereld Biscoff heet, maken we dat statement. En heel de speculoosdiscussie is dan ook beslecht,” aldus Boone, die immers geen verwarring wil met de Nederlandse en Hasseltse speculaas, een meer kruidige koek die weinig uitstaans heeft met het gekarameliseerde koekje van Lotus.
 

Maar dat was buiten de Vlaamse consument gerekend: op sociale media werden de hashtags #biscoff en #jesuisspeculoos meteen trending. Het noopte Jan Boone tot een rechtzetting. “Dat er zo emotioneel zou worden gereageerd, hadden we niet verwacht, maar ik zie het als een compliment,” zegt hij aan HLN. “Mensen voelen zich verbonden met ons merk. Ik hoop dat ze net zoals wij fier worden op het feit dat een Vlaams bedrijf nu echt een ‘global brand’ heeft gemaakt.” Hij benadrukt dat de naam speculoos niet helemaal van de verpakking verdwijnt: onder het Biscoff-logo komt de slagzin ‘the original speculoos’. “Dat is maanden geleden al beslist. Het laatste wat we willen doen, is onze ‘roots’ verloochenen,” aldus de topman.