Hoe McCain meer haalt uit shopperonderzoek | RetailDetail

Hoe McCain meer haalt uit shopperonderzoek

Hoe McCain meer haalt uit shopperonderzoek
Foto McCain Foods

Ook met bescheiden middelen kan shopperonderzoek verhelderende inzichten opleveren voor trademarketeers. Het komt erop aan de juiste vragen te stellen en keuzes te maken, vertelt Katrin Sano van McCain Foods.

 

Het grotere plaatje

De specialist in diepvries aardappelproducten zet sinds 2016 sterker in op category management, om de categorie te doen groeien en zich als leverancier te differentiëren. Katrin Sano is verantwoordelijk voor de category management aanpak in België. “We gaan meestal als tandem naar de klant: de keyaccountmanager en ik.” Onderzoek is onontbeerlijk om retailers te adviseren, en ook met een bescheiden middelen kan je veel bereiken, ondervindt ze, als je maar de juiste vragen stelt. “We kopen nu andere data in dan vier jaar geleden. Vroeger zat marketing alleen aan het stuur, tegenwoordig denken we als geïntegreerd team samen goed na over welke inzichten we nodig hebben. Welke data wil marketing gebruiken, en met welke informatie kunnen we onze handelspartners helpen? Daarbij blijft het belangrijk en van heel grote waarde om te luisteren naar de markt: we leren veel van onze collega’s uit foodservice die de laatste trends oppikken, en ook uit gesprekken met consumenten en winkeleigenaars.”
 

Voor McCain telt het grotere plaatje: “Hoe kunnen we waarde en groei creëren? We willen de Belgische consument inspireren om diepgevroren aardappelproducten bij meer gelegenheden op tafel te zetten.” Het klassieke ‘friet-moment’ speelt zich bij de meeste gezinnen af in het weekend, zo blijkt uit shopperonderzoek, maar McCain heeft een heleboel producten die een snelle, lekkere en ook gezonde oplossing bieden als onderdeel van de doordeweekse maaltijd: denk aan puree bij vis en groenten. McCain zet dan ook in op bereidingen waarvoor mensen de friteuse niet noodzakelijk hoeven boven te halen: de oven bijvoorbeeld, een makkelijke en gezonde oplossing. Diepvries is duurzaam bovendien, want de producten zijn portioneerbaar zodat je voedselverlies kan vermijden.

 

Geplande aankoop

Aan uitdagingen geen gebrek. De diepvriesafdeling bevindt zich doorgaans achteraan in de supermarkt. De aankoop is meestal gepland, de producten staan op het boodschappenlijstje, maar het rayon is niet altijd makkelijk leesbaar. Om mensen te kunnen inspireren tot variatie met diepvries is het essentieel om het juiste assortiment in de kijker te plaatsen in het diepvriesmeubel. “Uit onze tests blijkt dat de verkoop stijgt als je het rayon actief onderhoudt. Onze taak is het om mensen die in de supermarkt komen, meer diepvries aardappelproducten te doen kopen. Als we shoppers kunnen verleiden tot één extra aankoop per jaar, dan zou de categorie al met 4% groeien.”
 

Op 12 juni vertelt Katrin Sano meer over de rol van shopperonderzoek in een efficiënte category management aanpak, en over de manier waarop McCain Foods de diepvriescategorie doet groeien. Dat doet ze tijdens het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co, dat plaatsvindt in Living Tomorrow in Vilvoorde. Thema van het congres is “Winning at the Moment of Purchase”. Wil jij ook winnen op het moment van de waarheid? Bekijk dan hier meer informatie over het programma en bestel snel je tickets. Op dit unieke kennis- en netwerkevent voor trade en shopper marketeers mag je niet ontbreken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Lidl stelt auto’s ter beschikking van shoppers

08/08/2018

“Je eigen wagen voor inkopen”, zo stelt Lidl zijn nieuwe autodeeldienst voor. In samenwerking met Mazda kan je in Duitsland weldra autodelen vanop de parking van Lidl-supermarkten.