Hongarije wil af van ‘communistische’ ster Heineken | RetailDetail

Hongarije wil af van ‘communistische’ ster Heineken

Hongarije wil af van ‘communistische’ ster Heineken

De Hongaarse regering wil af van alle mogelijke verwijzingen en symbolen van het nazisme en het communisme en het gaat daar heel ver in. Zo moeten alle rode sterren verdwijnen, wat wel eens nare gevolgen kan hebben voor Heineken.

"Morele verplichting"

Hongarije wil af van die rode sterren, omdat ze het symbool waren van de communistische dictatuur die het land bijna een halve eeuw in zijn greep had. Volgens de regering van premier Viktor Orbán is het een morele verplichting om die symbolen te verbieden. Daarbij wordt blijkbaar echter niet gekeken naar de oorsprong van die symbolen: Heineken heeft al laten verstaan dat de ster in hun logo een oud brouwerssymbool is, dat al stamt uit de middeleeuwen, maar daar lijkt de (extreem)-rechtse regering Orbán geen oren naar te hebben.

 

“De punten van de ster stonden voor de vier natuurlijke ingrediënten en het vijfde punt voor de onbekende magie van bier brouwen.”, klinkt het bij Heineken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de ster wel tijdelijk vervangen door een witte ster met een rode rand, maar sinds 1991 is de ster weer volledig rood. Eerder liet de Hongaarse vicepremier Semjen al verstaan dat de ster volgens hem ‘duidelijk politieke inhoud’ heeft.

 

Gevangenisstraffen

Als de rode ster ook effectief verboden wordt, dan kan dat een pijnlijke zaak worden voor Heineken. De Hongaarse regering wil immers boetes tot zeven miljoen euro en zelfs gevangenisstraffen opleggen voor overtreders. Het parlementaire debat over de zaak begon gisterenavond, maar met een tweederdemeerderheid voor de regerende Fidesz-partij is de kans klein dat het parlement de regering gaat tegenspreken.

 

Tegenstanders van Orbán zien in de verbetenheid van de Hongaarse regering om het Heineken-logo neer te zetten als "communistisch" een rode draad: het gebruik van 'alternatieve' middelen om Hongaarse bedrijven voorrang te geven op buitenlandse giganten. Eerder al werd de zondagsrust verplicht voor buitenlandse supermarkten, in dit geval zien analisten een poging om de Nederlandse bierreus te straffen voor een conflict met een lokaal biermerk in Transsylvanië. In die tegenwoordig Roemeense regio wonen nog steeds erg veel Hongaren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.