Horeca kent kleine groei in eerste kwartaal

Horeca kent kleine groei in eerste kwartaal

De Nederlandse horeca heeft volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) een kleine groei gekend in het eerste kwartaal van 2015. De omzet steeg met 0,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl ook het volume met 0,2 procent steeg.

Daling bij snackbars

Die kleine groei is echter de kleinste in bijna twee jaar tijd. Vorig jaar groeide de omzet nog gemiddeld met 1,5 procent per kwartaal. Er waren dan ook wisselende resultaten in de sector op te tekenen.


De omzet bij restaurants groeide met 1,1 procent en ook bij cafés was er een omzetgroei van 0,2 procent. Hotels zagen hun omzet omhoog gaan met 0,1 procent. Bij snackbars daalde de omzet dan weer met 0,6 procent. Ook het volume daalde daar met 0,5 procent. Het is de eerste keer in vijf kwartalen dat die sector een daling kent.


Ten opzichte van een jaar eerder (alle voorgaande resultaten waren ten opzichte van het voorgaande kwartaal) ogen de cijfers iets positiever. Op jaarbasis wordt er in elke sector een hogere omzet gehaald en in de totale horeca is er sprake van een groei van 4 procent. Dat is voor een stuk te verklaren door prijsstijgingen, zo stegen de prijzen in cafés met 2,3 procent.

Tags: