Huishoudens verspilden minder voedsel | RetailDetail

Huishoudens verspilden minder voedsel

Huishoudens verspilden minder voedsel
bron: Voedingscentrum

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild, 7 kilo minder dan in 2010. Bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees zit de meeste winst in minder weggooien.

Ook zuivel en dranken

Huishoudens gooiden wel minder eten weg, maar dit verschilt sterk per huishouden. Met name consumenten die bewust bezig zijn met op maat kopen en koken en goed bewaren geven aan dat ze minder eten weggooien. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren”.

 

Aan zuivel en andere dranken spoelen huishoudens jaarlijks rond 57 liter weg, toont onderzoek aan. Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de THT-datum”, stelt Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal.

 

Verspillen simpel beperken

Consumenten kunnen het verspillen simpel beperken, adviseren het Voedingscentrum en Milieu Centraal: bijvoorbeeld door brood dat niet direct wordt gegeten in te vriezen, bij zuivel de zintuigen te gebruiken na het verlopen van de THT-datum en door groente en fruit op de juiste plaats te bewaren. “Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen”, zegt Palland.

 

Van Dooren: “Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.” Minder voedsel verspillen is beter voor het milieu én bespaart geld. “Dat laatste is misschien wel de reden dat vooral mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen”, aldus Van Dooren.

 

Verspilling in keten daalde licht

De totale hoeveelheid voedsel die de Nederlandse voedselketen verspilt daalde in de afgelopen jaren slechts met 3% naar 2,55 miljoen ton in 2015, blijkt uit rapporten die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken naar de Tweede Kamer stuurde. Hiermee werd een afname met 20% voor 2015 niet gehaald, de doelstelling die de Nederlandse overheid in 2009 vaststelde in de Nota Duurzaam Voedsel.

 

De overheid ondersteunt voor de komende jaren de ambitie van de EU om voedselverspilling in 2030 met 50% te verminderen. De EU nam deze doelstellling over de Verenigde Naties, die voedselafval wereldwijd met de helft willen terugbrengen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.