Iglo is grootste Liegebeest van 2012

Iglo is grootste Liegebeest van 2012

De chickensticks van Iglo zijn gekozen tot Liegebeest van 2012, de prijs voor de "meest misleidende uiting over dierenwelzijn". Het bedrijf krijgt de titel wegens de mooie woorden over duurzaamheid op de verpakking, terwijl er binnenin plofkip zit.

Pijnlijk podium

De tweede prijs ging naar het nieuwe Keurmerk Duurzaam Rundvlees. Het vlees van dikbilkoeien krijgen volgens Wakker Dier ten onrechte ook dit stempel, want deze koeien door een genetische afwijking zulke enorme billen hebben, dat natuurlijk bevallen vrijwel onmogelijk is, zo stelt Wakker Dier.

 

De derde prijs gaan naar de bitterballen van Herman den Blijker, die volgens de verpakking balletjes "louter met ingrediënten van topkwaliteit" bevatten. Wakker Dier constateerde echter dat het om kip, kalf, varken en rund uit de vee-industrie gaat. De consumentenservice van Den Blijker heeft laten weten dat die topkwaliteit slaat op de verse kruiden in de bal.

 

Een succesvolle nominatie

Twee genomineerden voor het Liegebeest van 2012 wachtten de prijsuitreiking niet af en pasten als de wiedeweerga hun product aan. Supermarkt Bas haalde de plofkipverpakking uit de winkel, waarop kippen stonden die vrolijk buiten aan het scharrelen waren. Albert Heijn liet weten dat het begin volgend jaar de verpakking aanpast van de genomineerde boerenkaas van AH met een foto van grazende koeien, terwijl er geen weidemelkgarantie kon worden geven.

 

Initiatiefnemer van de verkiezing is de actiegroep Wakker Dier. Ongeveer 3000 mensen brachten via hun website een stem uit. Vorig jaar kreeg toenmalig CDA-kamerlid Ger Koopmans de prijs vanwege zijn uitspraak: "Foie gras is verantwoord geproduceerd". In 2010 won de term 'scharrelei'.

Tags: