Ikea denkt aan losstaande restaurants | RetailDetail

Ikea denkt aan losstaande restaurants

Ikea denkt aan losstaande restaurants
Shutterstock

Het steeds groeiende succes van de restaurants in de woonwinkels van Ikea heeft het idee voor losstaande restaurants doen groeien binnen de Zweedse groep. Ikea Food is dan ook één van de snelst groeiende segmenten binnen de groep.

Vehikel om te verkopen

Lange tijd waren de restaurants in de winkels gewoon een vehikel om meer meubels te verkopen. Het was de bedoeling om klanten zo tevreden te houden en ze langer in de winkel te houden, waardoor ze ter plekke al zouden beslissen over hun mogelijke aankopen. Het is pas sinds enkele jaren dat Ikea het potentieel van zijn restaurants heeft ingezien.

 

Daarbij werd het assortiment verder uitgebreid en werd er meer aandacht geschonken aan gezonde voeding. Daardoor is food nu één van de snelst groeiende takken van het Zweedse bedrijf, wat echter lang verborgen bleef omdat food voor de totale omzet van het bedrijf slechts een klein onderdeel is. Jaarlijks verkoopt Ikea 650 miljoen maaltijden, goed voor een omzet van 1,7 miljard euro in 2016 - tegenover een totale bedrijfsomzet van 34,2 miljard.

 

30 procent komt enkel om te eten

Daarop werd besloten om Ikea Food verder uit te breiden, onder andere met meer gerechten, waarbij de focus kwam op duurzaamheid en gezonde voeding. Daarbij werden ook de prijzen laag gehouden, zonder te tornen aan de kwaliteit. Sinds die nieuwe strategie bij Ikea is de omzet van Ikea Food jaarlijks met 8% gestegen. 30% van de klanten bij Ikea zeggen zelfs enkel voor het restaurant te komen.

 

Dat heeft er voor gezorgd dat er nu gedacht wordt aan een echte keten van Ikea-restaurants, die hun plek zouden krijgen in de binnensteden. Ikea zou zo een veel groter aantal klanten kunnen bereiken, dan met de grote woonwinkels aan de rand van de stad.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.