Investeerders strijden om hand van Asda

Supermarkt van retailer Asda in Brits winkelcentrum
Foto: TreasureGalore / Shutterstock.com

Asda komt binnenkort in handen van privé-investeerders. De Britse supermarktketen is de finale biedingsronde ingegaan, en Apollo, Lone Star en TDR zijn als laatste overnamekandidaten in de running.

 

Derde keer, goede keer?

Het moment van de waarheid nadert voor Asda: deze week loopt de deadline af om te bieden op de Britse supermarktketen. De dochter van het Amerikaanse Walmart staat in de etalage sinds de fusie met sectorgenoot Sainsbury’s vorig jaar definitief mislukte, maar ook sindsdien verloopt het verkoopparcours hobbelig: door het uitbreken van de corona-pandemie werd het verkoopproces tijdelijk stopgezet, hoewel de overnamekandidaten toen al in de tweede biedingsronde zaten.


In juli zijn de gesprekken opnieuw opgestart en de drie kandidaten uit maart zouden ook nu weer van de partij zijn. Het gaat om de investeerdersgroepen Apollo, Lone Star en TDR, die opnieuw een bod hebben uitgebracht, zo bericht The Grocer. Alle drie hebben ze zich daarbij laten bijstaan door retailmanagers. De vraagprijs voor de keten zou rond de 6,5 miljard pond (7 miljard euro) liggen, maar daarbovenop wil Walmart al zeker een aanzienlijk minderheidsbelang in de supermarktketen houden.

 

Consortium van retailers afgewezen

Apollo Global Management wordt geadviseerd door Rob Templeman, een retailveteraan en voormalig CEO van warenhuisketen Debenhams. De Amerikaanse investeerder Lone Star Funds werkte samen met Paul Mason, die tot 2001 de baas was van Asda, aan haar bod. Het Britse TDR Capital heeft dan weer de hulp van miljardairsbroers Mohsin en Zuber Issa, de eigenaars van de holding van tankstations en wegrestaurants EG Group.


Op het laatste moment zou ook nog een vierde bieder op de proppen zijn gekomen, maar die werd uiteindelijk afgewezen door zakenbank Rothschild, die Walmart in het verkoopproces begeleidt. Het proces is al te ver gevorderd om nu nog een nieuwe partij toe te laten, klonk het onverbiddelijk. Nochtans zijn de namen achter het bod niet van de minste, toch volgens de geruchtenmolen van de Londense financiële wereld. Het zou gaan om een consortium met daarin een voormalig CEO van een grote Amerikaanse retailer en een belangrijke ex-leidinggevende bij John Lewis.