Italië verplicht oorsprongsetiket voor vleeswaren

Shutterstock.com

Italië heeft het wettelijk verplicht gesteld om de oorsprong van fijne vleeswaren zoals salami, mortadella, hammen en culatello, op de etikettering van producten te vermelden.

 

"Bedrog blootleggen"

Het initiatief is bedoeld om authentieke Italiaanse producten te ondersteunen en "het bedrog bloot te leggen waarbij buitenlands vlees als Italiaans wordt voorgesteld", aldus Ettore Prandini, de voorzitter van de Italiaanse boerenlobbygroep Coldiretti. Uit een onderzoek van die organisatie blijkt dat 82% van de Italianen de voorkeur geven aan producten van eigen bodem, om zo de economie en de lokale bedrijven te ondersteunen.

 

Voortaan zal het productetiket in detail moeten aangeven waar het vlees vandaan komt, schrijft ESM. Zowel het geboorteland van het dier, alsook het land (of de landen) waar het vetgemest en uiteindelijk geslacht werd, moeten vermeld worden. De benaming “100% Italiaans” mag dan ook enkel nog gebruikt worden voor vlees afkomstig van varkens geboren, opgegroeid én geslacht in Italië.

 

Naar schatting 35 miljoen Italianen consumeren regelmatig fijne vleeswaren. Het Zuid-Europese land telt 5.000 varkenshouderijen. Volgens Coldiretti zijn drie op vier in Italië verkochte hammen gemaakt van buitenlands vlees, zonder dat dit vermeld staat op het etiket.