Jacobs Douwe Egberts maakt opnieuw winst

Jacobs Douwe Egberts maakt opnieuw winst

Koffie- en theeproducent Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft vorig jaar opnieuw winst weten te maken. Dat is een fikse verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen het bedrijf een verlies van 245 miljoen leidde.

Groei dankzij overnames

In 2016 kwam de omzet van JDE uit op 5,2 miljard euro, wat het een winst van 82 miljoen euro opleverde. Een jaar eerder werd er nog verlies gemaakt, vooral vanwege de kosten die gepaard gingen met de integratie van de overgenomen koffietak van Mondelez. Dat blijkt uit de cijfers die JDE deponeerde bij de Kamer van Koophandel.

 

Ook de omzet ging er fors op vooruit: in 2015 haalde het bedrijf nog een omzet van vier miljard euro, maar dankzij enkele overnames groeide die in 2016 met meer dan een kwart. Sinds de overname door investeringsbedrijf Joh. A. Benckiser wordt het Nederlandse koffiebedrijf Douwe Egberts dan ook gebruikt als het ideale platform om andere merken binnen te halen. Vorig jaar haalde het zo het Amerikaanse Keurig Green Mountain, de Nieuw-Zeelandse koffieproducent BrewGroup en de Singaporese Super Group binnen.

 

De grootste overname was echter die van de koffiedivisie van Mondelez, waardoor Douwe Egberts in één klap twee keer zo groot werd.