Jongeren kopen nog steeds eenvoudig alcohol in supermarkt

Jongeren kopen nog steeds eenvoudig alcohol in supermarkt

Nederlandse jongeren onder 18 jaar kunnen nog steeds te eenvoudig alcohol kopen in Nederlandse supermarkten. De ChristenUnie wil daarom een soort keurmerk invoeren voor supermarkten.

Keurmerk

Bij een onderzoek van de Universiteit Twente konden acht jongeren van 17 jaar in totaal 850 liter drank kopen in supermarkten, op een tijdspanne van slechts vier dagen. Slechts in één op de tien gevallen hield het personeel de verkoop tegen.

 

Nochtans mogen supermarkten sinds vorig jaar geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Diezelfde jongeren riskeren ook straffen als ze in het openbaar alcohol bij zich hebben. Om de verkoop aan minderjarige jongeren tegen te gaan wil de ChristenUnie een keurmerk oprichten voor de verkoop van alcohol: supermarkten zouden dan enkel nog alcohol mogen verkopen als ze over dat keurmerk beschikken.

 

Minderjarigen worden ook al gecontroleerd door buitengewone opsporingsambtenaren. Die struinen discotheken en cafés af, op zoek naar overtreders. Wie betrapt wordt krijgt een boete en wordt overgedragen aan de politie.

Tags: