Jumbo heeft nieuwe regeling voor logistieke medewerkers

Jumbo heeft nieuwe regeling voor logistieke medewerkers
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Supermarktgroep Jumbo heeft een akkoord bereikt over de inhoud van de Arbeidsvoorwaardenregeling Logistiek. Die AVR Logistiek geldt als vervanging van de cao Jumbo Logistiek, die op 1 april 2017 afliep.

 

Twee maanden van intensief onderhandelen

De nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling heeft een looptijd van vijf jaar en vervangt de vorige cao voor logistieke medewerkers van Jumbo. Aan het akkoord gingen twee maanden van intensief onderhandelen vooraf, maar nu heeft de supermarktketen overeenstemming bereikt met de centrale ondernemingsraad en de ondernemingsraad supply chain.

 

Volgens Jumbo zijn de nieuwe afspraken beter dan die van de cao en behoort de regeling “tot de beste in de sector”. De AVR zal de loonlijn en -ontwikkeling van de cao levensmiddelenbranche volgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het behoud van toeslagen voor werken op onregelmatige tijden en in het weekend.

 

Aanvullende afspraken zijn nog gemaakt over opleidingen, gezondheid en veiligheid op het werk. Jumbo kondigt daarbij aan dat “een verbetering van de generatieregeling ervoor zorgt dat medewerkers vanaf vijf jaar voor aanvang van hun AOW parttime kunnen gaan werken. Daarbij behouden zij vrijwel hun gehele inkomen en een groot deel van hun pensioenopbouw".

 

Zonder de vakorganisaties

Hoe de vakbonden zullen reageren, valt wel nog af te wachten. Zij werden door Jumbo buitenspel gezet toen onderhandelingen rond een nieuwe cao afgelopen voorjaar spaak liepen.

 

“Bij het opstellen van de AVR is nadrukkelijk rekening gehouden met de stem van de Jumbo-medewerkers”, benadrukt het supermarktbedrijf. Er is ingezet op het inventariseren van de wensen en adviezen van de ruim 3.000 medewerkers in de distributiecentra van Jumbo en deze adviezen zouden zijn meegenomen in de onderhandelingen.

 

Jumbo hoopt dat de arbeidsvoorwaardenregeling rust brengt en logistieke medewerkers “ goede arbeidsvoorwaarden met een helder perspectief”. Tegelijkertijd zijn er afspraken gemaakt die moeten voorkomen dat de loonverschillen ten opzichte van de concurrentie in de toekomst nog groter worden.