Jumbo opent distributiecentrum voor heel Nederland en België

Het nieuwe (inter)nationale distributiecentrum van retailer Jumbo
Foto: Jumbo

Jumbo heeft een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum in gebruik genomen in Nieuwegein. Van hieruit wil de supermarktgroep nog dit jaar alle 670 winkels in Nederland en België beleveren.

 

Vier jaar in ontwikkeling

In het Utrechtse Nieuwegein zijn de eerste leveringen vertrokken vanuit het nieuwe (inter)nationale distributiecentrum van Jumbo. Het distributiecentrum start met het leveren van langer houdbare producten aan een honderdtal supermarkten in het westen en noorden van Nederland, maar nog voor het eind van dit jaar moeten alle 670 winkels in Nederland en België leveringen uit het distributiecentrum krijgen.

 

Jumbo ontwierp daarvoor een geautomatiseerd distributiecentrum dat 11.000 verschillende artikelen herbergt. Het warenhuis is nu gereed voor gebruik, maar de ontwikkeling duurde jaren. "Vier jaar geleden alweer maakte we de eerste plannen voor dit nieuwe NDC", zegt logistiek directeur Karel de Jong in een persbericht. Om de opstart zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn op voorhand ook uitvoerig testen uitgevoerd.

 

75% orders geautomatiseerd

Onder meer dankzij 13.500 zonnepanelen en een installatie die traditionele verwarming overbodig maakt, is het pand volgens BREEAM "het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld". Vooral opvallend is echter het mechanisatiesysteem: pallets worden er automatisch naar opslaglocaties verplaatst, waar zo’n 75% van de artikelen ook gemechaniseerd op de rolcontainer worden geplaatst. Ook kratten gaan automatisch de rolcontainer in. 

 

Er is meteen ook ruimte voor groei voorzien: Jumbo verwacht dat het assortiment langer houdbare producten in de komende jaren nog zal groeien naar 16.000 artikelen. Ook geeft de supermarktketen aan nog sterk te willen groeien in België. Op termijn wil Jumbo ook verse producten onderbrengen op de locatie.