Jumbo sluit convenant met fiscus rond fraudeurs

Jumbo sluit convenant met fiscus rond fraudeurs

Supermarktondernemers met een C1000- of Jumbo-supermarkt krijgen tot 1 juli de tijd om eventuele omzetfraude op te biechten bij de Belastingdienst. Ze krijgen dan geen extra boete opgelegd bovenop de naheffing van de fiscus.

Jumbo controleert supers voortaan zelf

In een convenant dat Jumbo heeft afgesloten met de Belastingdienst is vastgelegd dat Jumbo zelf de kassatransacties van aangesloten supermarkten gaat controleren op juistheid en dat de fiscus stopt met de individuele controle van de winkels. "Dit beschermt Jumbo als collectief tegen uitwassen. Wij willen als merk niet geassocieerd worden met fraude", zegt financieel topman Ton van Veen in De Telegraaf.

 

Het convenant komt voort uit de fraudezaak rond voormalige Super de Boer-supermarkten, die twee jaar geleden aan het licht kwam na een grootscheepse inval van de FIOD. Acht ondernemers werden toen opgepakt: zij werden ervan beschuldigd de omzet te drukken door voor duizenden euro's aan retouren in te boeken, terwijl klanten helemaal geen producten hadden teruggebracht naar de supermarkt. Als gevolg van die zaak is voor zeven miljoen euro aan naheffingen en boetes betaald.

 

De 436 ondernemers van Jumbo krijgen nu zelf de keuze of ze het convenant willen ondertekenen of niet. De Belastingdienst hoopt dat andere supermarktketens soortgelijke convenanten willen afsluiten.

Tags: