Jumbo van start met franchising in België

Jumbo

Eind dit jaar opent Jumbo in België een eerste winkel die door een zelfstandige ondernemer wordt uitgebaat. Op die manier wil de Nederlandse supermarktketen de expansie sneller laten verlopen.

 

Drie contracten rond

Tot nu toe opende Jumbo in België enkel eigen filialen, maar daarin komt verandering. Eind dit jaar opent de keten een eerste winkel die door een zelfstandige ondernemer wordt gerund en ook voor volgend jaar zijn er al twee contracten met ondernemers getekend. Er zullen nog meer franchisewinkels volgen, vertelt financieel directeur Ton van Veen aan De Tijd.

 

Franchising moet Jumbo helpen om sneller te groeien in België. Dat is nodig, als de keten het vooropgestelde doel van honderd Belgische winkels in 2025 wil halen. Dit jaar zal Jumbo nog negen winkels openen, om op een totaal van twintig uit te komen. Wel is van twee winkels nog onzeker of ze tijdig zullen kunnen openen.

 

Kaap van 100 miljoen euro

Topman van Veen is wel tevreden over de prestaties in België tot nu toe. De omzet in het eerste halfjaar bedroeg 60 miljoen euro, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Eind dit jaar zal de keten in België de kaap van de 100 miljoen euro dus ruimschoots overschrijden.

 

Winstgevend zijn de Belgische activiteiten nog niet. Wel maken verschillende filialen op winkelniveau al winst. Jumbo wil volgend jaar break-even zijn in België en blijft investeren, zowel in winkelopeningen als in marketing.