Kühne en Burg bestraft voor kartelafspraken

Kühne en Burg bestraft voor kartelafspraken

Twee producenten van natuurazijn, Kühne en Burg, zijn door de kartelwaakhond bestraft voor het maken van kartelafspraken. Burg krijgt daarvoor een flinke boete, terwijl Kühne als klokkenluider met een tik op de vingers wegkomt.

Afspraken over offertes

Normaal gezien zou Kühne een boete van 4,6 miljoen euro hebben moeten betalen, maar het meldde zelf de overtredingen bij de Autoriteit Consument & Markt en werkte daarna goed mee bij het onderzoek. Burg moet wel een boete van 1,8 miljoen euro betalen. Twee werknemers van Burg moeten ook nog eens boetes betalen van 16.000 euro en 54.000 euro, omdat zij de leidende figuren waren bij het opzetten van de afspraken.

 

Kühne en Burg maakten tussen 2001 en 2012 afspraken over offertes voor verschillende klanten die de producten gebruikten voor de verwerking in hun voedingsmiddelen. Ook wisselden beide bedrijven prijs- en volumegegevens uit.

 

"Doordat deze twee producenten van natuurazijn kartelafspraken maakten over de offertes voor een aantal klanten, werd er niet geconcurreerd tussen de bedrijven. Dit is een kartel dat zeer ernstig is. Daarom leggen we ook stevige boetes op", aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

Tags: