Kühne en Burg bestraft voor kartelafspraken | RetailDetail

Kühne en Burg bestraft voor kartelafspraken

Kühne en Burg bestraft voor kartelafspraken

Twee producenten van natuurazijn, Kühne en Burg, zijn door de kartelwaakhond bestraft voor het maken van kartelafspraken. Burg krijgt daarvoor een flinke boete, terwijl Kühne als klokkenluider met een tik op de vingers wegkomt.

Afspraken over offertes

Normaal gezien zou Kühne een boete van 4,6 miljoen euro hebben moeten betalen, maar het meldde zelf de overtredingen bij de Autoriteit Consument & Markt en werkte daarna goed mee bij het onderzoek. Burg moet wel een boete van 1,8 miljoen euro betalen. Twee werknemers van Burg moeten ook nog eens boetes betalen van 16.000 euro en 54.000 euro, omdat zij de leidende figuren waren bij het opzetten van de afspraken.

 

Kühne en Burg maakten tussen 2001 en 2012 afspraken over offertes voor verschillende klanten die de producten gebruikten voor de verwerking in hun voedingsmiddelen. Ook wisselden beide bedrijven prijs- en volumegegevens uit.

 

"Doordat deze twee producenten van natuurazijn kartelafspraken maakten over de offertes voor een aantal klanten, werd er niet geconcurreerd tussen de bedrijven. Dit is een kartel dat zeer ernstig is. Daarom leggen we ook stevige boetes op", aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.