Kaiser’s Tengelmann gaat agf inkopen via Edeka

Kaiser’s Tengelmann gaat agf inkopen via Edeka

Kaiser’s Tengelmann gaat vanaf 1 augustus groenten en fruit via Edeka inkopen. De supermarktorganisaties omzeilen hiermee het verbod van het Bundeskartellamt op een overname door Edeka. Zo komt er alsnog een nieuw hoofdstuk in de soap om de overname van Kaiser’s door Edeka.

Overname verboden door mededingingsautoriteit

De inkoop van groenten en fruit zou de instemming van de mededingingsautoriteit hebben, maar navraag van Lebensmittelzeitung laat dat bericht onbevestigd. Beide partijen nemen met de inkoop alvast wel een voorschot op een vervolg van een mogelijke overname door Edeka.

 

Die strijd had eigenlijk al op 30 juni jongstleden gestreden moeten zijn: de verkoop aan Edeka van de supermarkten van Kaiser’s Tengelmann in Berlijn, Munchen en Rhein-Ruhr zou niet meer dan een formaliteit zijn... als het Bundeskartellamt er in april geen stokje voor had gestoken had.

 

Het plan zou naar de mening van de mededingingsautoriteit tot aanzienlijk ongunstigere concurrentie-omstandigheden leiden voor regionale supermarkten en winkels in Berlijn, Oberbayern en Nordrhein-Westfalen. "In deze regio’s en in veel wijken in Berlijn, München en Düsseldorf is Kaiser’s Tengelmann de grootste concurrent van Edeka", verklaarde Andreas Mundt, de voorzitter van het Bundeskartellamt, de afwijzing.

 

Toestemming van ministerie

Om dit verbod van de mededingingsautoriteit te omzeilen, verzochten Kaiser's Tengelmann en Edeka het Duitse ministerie van Economische Zaken om een fusie alsnog toe te staan. De nood bij Kaiser’s is immers hoog: de concurrentie van Aldi, Lidl, maar ook van Edeka en Rewe is te groot geworden in de afgelopen jaren. Tegenover een jaarlijkse omzet van ongeveer 1,8 miljard euro staan aanzienlijke verliezen.

 

Terwijl Edeka en Tengelmann dus nog op toestemming van het ministerie hopen, mengen nu echter ook Rewe en Migros zich in de overnamestrijd, zo meldden Lebenmittelzeitung, Der Spiegel en Wirtschaftswoche vorige week.

 

Rewe: vorig jaar al overnamebod

Concurrent Rewe wilde Kaiser’s in feite vorig jaar al overnemen. Hoewel een beslissing er dit jaar niet voor september komt, neemt Rewe al een voorschot op komende ontwikkelingen. "Het is niet goed voor de concurrentie als Edeka Kaiser’s overneemt", stelde Alain Caparros, directievoorzitter van Rewe onlangs in een interview met Wirschaftswoche. "Edeka zal de 16.000 arbeidsplaatsen van Kaiser’s niet redden. Rewe wel", benadrukt Caparros.

 

Der Spiegel onthulde vorige week dat het supermarktconcern uit Keulen Kaiser’s al langer in het vizier heeft. Zo liet lid van de Raad van Bestuur Lion Souque een jaar geleden al weten dat er interesse in een volledige overname is en dat Rewe voor Kaiser’s 450 miljoen euro zou hebben geboden.

 

Ook Migros wil meedoen

Ook het Zwitserse Migros wil meedoen in de overnamestrijd, verklaart Jörg Blunschi, directeur van de Zwitserse supermarktonderneming in ‘Schweiz am Sonntag’. Migros is sinds 2012 actief in de Duitse supermarktsector met de overname van de ongeveer 290 supermarkten van het Hessische Tegut. “Wij willen met Tegut vanuit onze locatie in Hessen, Thüringen en Nordbayern ook in Zuid-Duitsland verder uitbreiden. De 130 Tengelmann-winkels in Bayern zouden voor ons hiervoor perfect zijn", zo onderstreepte Blunschi het plan.

 

Tengelmann blijft intussen zelf gefixeerd op een verkoop aan Edeka. Beide ondernemingen hebben al langer contacten. Al in 2008 verkocht Tengelmann de Plus-supermarkten grotendeels aan Edeka. Alleen als het ministerie geen toestemming verleent, zouden de Kaiser's Tengelmann-supermarkten mogelijk toch naar diverse bieders gaan.

 

Edeka is in Hamburg - samen met Rewe, Aldi, Schwarz-Gruppe (Lidl, Kaufland) een van de vier grootste Duitse supermarktorganisaties - al enkele jaren bezig om de supermarkten van Kaiser’s Tengelmann in Berlijn, München en Rhein-Ruhr over te nemen. Het gaat in totaal om 451 winkels met 16.000 medewerkers.

Tags: