Kartonnen verpakkingen bevatten kankerverwekkende stoffen

Kartonnen verpakkingen bevatten kankerverwekkende stoffen

De kartonnen verpakkingen van voedingswaren kunnen kankerverwekkende stoffen bevatten, die in het eten terecht kunnen komen. De stoffen bevinden zich in de inkt die wordt gebruikt om de verpakkingen te bedrukken.

Karton geeft stoffen traag af

Op zich is het niet helemaal een probleem dat de inkt die stoffen bevat, maar in combinatie met het gerecycleerde karton waarvan de verpakkingen worden gemaakt, is dat een andere verhaal. Dat karton geeft de stoffen immers traag af, waardoor die ook in het voedsel terecht komen.

 

Het was Foodwatch dat bij een onderzoek de gevaarlijke stoffen op het spoor kwam en aan de alarmbel trok. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint volgend jaar alvast een onderzoek om na te gaan hoe gevaarlijk de stoffen zijn.

 

Nog geen reden tot paniek

De gevaarlijke stoffen zijn aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën, waarvan niet exact geweten is bij welke concentratie en bij welke stoffen er gevaar is. De stoffen komen niet enkel via de bedrukking, maar ook van het papier waarvan het karton wordt gemaakt. Dat zijn immers vaak kranten, die gelijkaardige inkt gebruiken. Ook na het vermalen van het papier blijven de stoffen aanwezig.

 

Volgens het Voedingscentrum is er momenteel nog geen reden tot paniek, maar volgens de organisatie is het misschien niet wenselijk is om de stoffen nog te gebruiken. Branchevereniging FLNI wil alvast een verbod op inkt met minerale olie en Lidl zegt geen verdachte verpakkingen meer in zijn winkels te hebben.