Kaufland zet zinnen op Metro-dochter Real

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

De Schwarz-groep, het moederbedrijf van Lidl en Kaufland, heeft interesse in een honderdtal winkels van Real. Er zijn ook nog andere gegadigden, waaronder sectorgenoot Edeka, dus het lot van de Duitse hypermarktketen is nog niet beslecht.

 

Zes kandidaten voor Real

Metro zou een zestal overnamekandidaten hebben gevonden voor haar hypermarktketen, die sinds september in de etalage staat. Een van de geïnteresseerden is de groep Schwarz, die ruim honderd winkels wil overnemen en er Kaufland-vestigingen van maken, laat CEO Klaus Gehrig weten in het Duitse Handelblatt.

 

Andere gegadigden zijn onder meer supermarktgroepen Edeka en Globus en investeerders Morgan Stanley en Cerberus. Gezien de zwakke positie van hypermarkten en de moeilijke marktomstandigheden in de distributiesector, leefde de vrees dat Real geen koper zou kunnen aantrekken. Die vrees blijkt nu wellicht ongegrond, al is het lang niet zeker of Real ook als formule verder zal bestaan.

 

Op dit moment heeft Real 282 hypermarkten en zo’n 34.000 medewerkers. De keten realiseerde in het voorbije boekjaar een omzet van 7,2 miljard euro en 154 miljoen euro winst. Als Kaufland een honderdtal winkels in zijn formule kan integreren, hoopt het dus een extra omzet van 2 à 3 miljard euro te kunnen genereren. Metro-topman Olaf Koch wil de overname tegen april afgerond hebben en geeft er de voorkeur aan de keten in zijn geheel te verkopen.