Kennen jongeren hun rechten als werknemer in de supermarkt?

Kennen jongeren hun rechten als werknemer in de supermarkt?

Kennen jongeren hun rechten als werknemer in de supermarkt?
Shutterstock

Supermarkten durven de rechten van hun jongste werknemers al eens met de voeten treden, zo stelt vakbond FNV. Jongeren kennen niet altijd hun eigen rechten en werken vaak te lang of zonder correcte vergoeding. 

 

Goedkope arbeidskrachten

Rekken in de supermarkt aanvullen, is voor veel jongeren in Nederland de allereerste kennismaking met de arbeidsmarkt. De supermarkten zien de 15- tot 17-jarigen zelf ook graag komen, want ze zijn goedkoop en zich vaak niet bewust van de regels die gelden op arbeid bij minderjarigen. Dat stelt althans vakbond FNV, die regelmatig meldingen krijgt van ongeoorloofd overwerken en promoties waar geen loonsverhoging tegenover staat.

 

Over precieze cijfers beschikt FNV niet, maar dat jongeren een kwetsbare groep vormen op de arbeidsmarkt staat voor hen buiten kijf. “Een vijftienjarige is al lang blij om een baantje te krijgen en staat er vaak niet bij stil dat de werkgever zijn rechten mogelijk met de voeten treedt,” aldus de jongerenafdeling van FNV.

 

"Geen afwerkkwartiertje meer"

Wat de regels op tewerkstelling van jongeren dan inhouden? Tot de leeftijd van zestien jaar mogen jongeren maximaal acht uur per dag actief zijn en daaronder vallen ook schooluren. Wie ouder dan zestien is, mag buiten een schooldag van zes uren nog drie uren werken in het arbeidscircuit. Ook moet de werkdag verplicht eindigen om zeven uur ‘s avonds voor 15-jarigen, voor 16- en 17-jarigen is dat 23u. 

 

Tegenover elke 4,5 uur rekken aanvullen moet een pauze van een half uur staan, maar dat is volgens FNV een regel die veel filiaalmanagers aan hun laars lappen door shiften van precies vier uur in te plannen: “zo vervalt meteen ook het recht op een pauze”, legt FNV uit.

 

Overwerk is er ook al te vaak bij, terwijl dat niet meer mag sinds het ‘afwerkkwartiertje’ werd afgeschaft. “We zien bovendien vaak dat jongeren snel doorgroeien van rekkenvuller naar kassamedewerker, zonder dat daar een loonsverhoging tegenover staat,” meldt FNV nog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.