Koffie-legende Renato Bialetti overleden

Koffie-legende Renato Bialetti overleden

Renato Bialetti, de Italiaan die de achthoekige ‘Moka Express’-percolator wereldberoemd maakte, is vorige week op 93-jarige leeftijd overleden. De koffie-legende kreeg een wel heel bijzondere urne…

 

Koffiepot als urne

Renato Bialetti overleed vorige week na een lange carrière in het familiebedrijf, dat zijn vader Alfonso in 1933 had gesticht. Vader Alfonso had een soort van espressomaker uitgevonden met een heel aparte look (achthoekig, inoxkleurig),  maar de Bialetti zou pas wereldfaam verwerven dankzij zijn zoon Renato. Die bedacht in de jaren 50 grappige animatiefilmpjes rond een mannetje met een snor, gebaseerd op zijn eigen uiterlijk. Het gesmaakte figuurtje maakte al gauw zijn opwachting op de ‘pruttelkoffiepotjes’.

 

De crematie van Bialetti eergisteren ging gepaard met een bescheiden uitvaartdienst in het Noord-Italiaanse dorp Casale Corte Cerro (Piemonte). Maar de plechtigheid haalde toch de internationale media door de wel heel aparte urne waarin de as van de overledene naar het altaar werd gebracht: een grote replica van een Bialetti-koffiemaker, mét het besnorde figuurtje prominent in beeld. "Die man heeft het merk tot geschiedenis gemaakt", zei de begrafenisondernemer achteraf aan enkele Italiaanse kranten. “Dit was zijn laatste wil."