Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen? | RetailDetail

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?
Foto: Chones / Shutterstock.com

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

 

Rusteloosheid en hartritmestoornissen

De grote hoeveelheden cafeïne in energiedrankjes zoals Red Bull en Monster zijn schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken problemen bij jongeren, betoogt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in het Algemeen Dagblad. Ze veroorzaken klachten waarmee jongeren steeds vaker bij de dokter terechtkomen.

 

“Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn,” zien kinderartsen. De NVK pleit daarom voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar.

 

Op energiedrankjes hangt vandaag al een waarschuwing dat ze niet worden aanbevolen voor kinderen en het Voedingscentrum hanteert als advies dat kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank mogen drinken. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar raadt het Voedingscentrum aan maximaal één blikje per dag te consumeren, maar dat is niet voldoende volgens de Nederlandse kinderartsen.

 

Nederlandse overheid stelt onderzoek in

Er komt een onderzoek naar de effecten van de energiedrankjes op minderjarigen, reageert Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid op de oproep. Die studie zal vooral focussen op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Het is ook de bedoeling om te weten te komen hoe andere landen met de kwestie omgaan en “hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan”, schrijft Distrifood.

 

Uit een pas gepubliceerd Canadees onderzoek blijkt alvast dat meer dan de helft van de jonge gebruikers (12 tot 14 jaar) van energydrinks weleens klachten ondervindt na het drinken ervan: 55,4% gaf een negatieve ervaring toe, gaande van versnelde hartslag over diarree en misselijkheid tot zelfs enkele beroertes. Ook de Canadese onderzoekers pleiten daarom voor een verbod. Toch gelooft de Nederlandse staatssecretaris nog niet in een verbod: “Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing.” Wel moeten ouders, scholen en (sport)verenigingen meer sensibiliseren, vindt hij.

 

Belgische kinderartsen: ijveren voor kleinere dosissen

In België volgen de kinderartsen de redenering van hun collega’s, maar vinden ze dat de overheid zelf de juiste maatregelen moet bepalen: “We zijn ook net als de Nederlandse collega’s voorstander van een duidelijke waarschuwingssticker op de producten. Maar voorts vinden we dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen en zelf moet uitzoeken hoe we dit probleem het best aanpakken.”

 

“We sluiten ons aan bij de conclusie van de Nederlandse kinderartsen: dat we te weinig weten over de gezondheidseffecten op lange termijn, dat de drankjes te veel cafeïne bevatten en dat het ook nog eens suikerbommen zijn”, zegt Anne De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK). “Als je dan weet dat de aanbevolen maximale hoeveelheid cafeïne voor een kind 2,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht bevat, dan leert een rekensommetje dat één Monster te veel is voor een kind van 50 kilogram”, vertelt kinderarts Thierry Devreker (VUB) aan De Standaard. Die zou immers 160 milligram cafeïne bevatten.

 

Toch vind hij een verbod praktisch weinig haalbaar. “Want wat doe je dan met andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola? We kunnen beter ijveren voor een verlaging van het gehalte cafeïne, of voor het afschaffen van de halve liters. Of voor afsluitdopjes opdat je niet in één keer een halve liter leegdrinkt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.