Lichte omzetstijging, flink lagere winst voor Lucas Bols

LucasBols

De Nederlandse drankengroep Lucas Bols (bekend van de jenever) zag de verkoop in zijn gebroken boekjaar 2018/19 (tot 31 maart) vooral stijgen in landen waar de winstmarges lager liggen. Dat heeft dan weer een impact op de jaarcijfers...

 

Sterke groei in VS

Eerst het goede nieuws: Lucas Bols klokt af op een jaaromzet van 92,5 miljoen euro, goed voor een lichte stijging met 0,3%. Vooral de wereldwijde merken (waaronder Bols en Passoa) groeiden sterk: die omzet steeg 3,5%. De regionale merken (met onder meer de Italiaanse likeuren Galliano en Vaccari) vertonen dan weer tekenen van beterschap: de omzetdaling nam af tot 5,9% dankzij een sterk tweede halfjaar.

 

Regionaal vallen grote verschillen op: terwijl de regio Noord-Amerika een sterke dubbelcijferige groei laat optekenen dankzij een omzetgroei van 20% in de Verenigde Staten, daalde de omzet in West-Europa met 3,9%. Azië-Oceanië presteerde in lijn met vorig jaar en de opkomende markten keerden weer terug naar groei dankzij de betere tweede jaarhelft.

 

Flink lagere brutomarge

De totale brutomarge daalde echter met 160 basispunten naar 59,2%. Topman Huub van Doorne, die in 2006 Bols overkocht van Rémy Cointreau, schrijft dit toe aan "de geografische mix met meer leveringen aan markten met een lagere marge" alsook aan "de introductie van Nuvo" in de VS. Lucas Bols verwierf eind 2017 de wereldwijde distributierechten voor deze mousserende roze likeur. Netto hield de Amsterdamse drankengroep 16,6 miljoen euro winst over, een pak minder dan de 20,4 miljoen van een jaar eerder.

 

"2018/19 was een jaar waarin we strategisch gezien veel voor elkaar hebben gekregen en de basis voor verdere groei is versterkt", zegt Van Doorne: "We zijn verheugd met de groei van 3,5% van de wereldwijde merken, als gevolg van sterke groei in de VS, het VK en China. De retailmarkt in West- Europa was echter uitdagender en de Japanse markt voor likeuren liet een daling zien. We zijn blij dat we in de VS en China, belangrijke groeiregio’s voor onze wereldwijde merken, beter hebben gepresteerd dan de markt."

 

De topman blikt dan ook vol vertrouwen vooruit: "Dankzij een aanzienlijk aantal nieuwe en verlengde distributiecontracten met zowel bestaande als nieuwe distributiepartners hebben we onze toegang tot belangrijke markten voor de komende jaren gewaarborgd en geoptimaliseerd. Ons vermogen om partnerships aan te gaan met vooraanstaande distributeurs over de hele wereld is een weerspiegeling van onze sterke merkenportefeuille."