Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes
Shutterstock

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

 

"Plastic weren is prioritair"

Na de zomer zijn in de Belgische filialen van Lidl enkel nog duurzame draagtassen te verkrijgen. De klassieke plastic zakjes verdwijnen van achter de toonbank, een maatregel die de supermarktketen - en de afvalberg - een besparing van 200 ton plastic per jaar zal opleveren. De suikerrieten tas, een stoffen Fairtrade zak en de stevige big shopper blijven wel behouden en vormen volgens Lidl een evenwaardig en duurzaam alternatief voor de tas die klanten tot dusver voor 10 eurocent konden kopen aan de kassa.

 

"Plasticreductie staat bovenaan het lijstje van maatregelen waarmee we de ecologische voetafdruk van Lidl willen verkleinen," zegt Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl België. Ook moeten alle kunststofverpakkingen van de huismerken, nu goed voor 90% van het totale productaanbod, tegen 2025 volledig recycleerbaar zijn. Met dat streefdoel geeft Lidl België gehoor aan de recent aangekondigde Europese kunststofstrategie van de Europese Commissie.

 

Eerste stap

Vandaag biedt Lidl al heel wat producten in bulk aan, vooral groenten fruit, en ontwikkelt het samen met leveranciers procedures om plastic zo veel mogelijk uit de rekken te weren. "We willen hiermee een voorbeeld stellen," aldus Weiler, voor wie het koppelen van concrete cijfers aan de doelstellingen een extra stimulans betekent. Ook andere supermarktketens werken aan een duurzaam, plastic-arm beleid: zo blijkt ook Delhaize alternatieven voor de plastic zakjes uit te proberen. Bij Carrefour zijn er daarentegen nog geen plannen om het gebruik van plastic draagtassen terug te dringen.

 

De plannen van Lidl België gaan voorlopig nog niet zo ver als wat de Vlaamse regering, in navolging van Brussel en Wallonië, zou willen: een totaalverbod op het gebruik van plastic zakjes in supermarkten, dat wereldwijd al in meer dan dertig landen van kracht is. Ook voert Lidl in Vlaanderen voorlopig nog geen composteerbare zakjes in als verpakking voor verse groenten en fruit, al zitten die plannen wel in de pijplijn. Lidl telt meer dan 300 filialen in België en heeft zo’n 10.000 winkels in 27 landen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.