Lidl verbant wegwerpplastic tegen eind 2019 | RetailDetail

Lidl België verbant plastic wegwerpartikelen tegen eind 2019

Lidl België verbant plastic wegwerpartikelen tegen eind 2019
© Shutterstock

De Duitse winkelketen Lidl zal tegen het einde van volgend jaar in ons land geen plastic wegwerpartikelen meer verkopen in de eigen filialen. Ook Carrefour stapt mee voorop in de strijd tegen plastic.

 

Plastic reduceren

Eerder kondigde Lidl België al aan tegen 2025 zijn plasticberg te willen verminderen met 20%, maar nu neemt het bedrijf dus de eerste concrete stappen. In geen enkele van de 309 Belgische filialen zullen er eind 2019 nog plastic wegwerpartikelen zoals wegwerpbekers en -glazen, borden, bestek en wattenstaafjes in de rekken liggen. "We gaan in onze plasticstrategie uit van een doelgerichte aanpak, namelijk: vermijden - reduceren - recycleren. Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans”, verklaarde woordvoerdster Isabelle Colbrandt.

 

Lidl wil de huidige producten vervangen door duurzame versies uit recycleerbare materialen, maar in de toekomst wil de winkelketen ook het bestek en de rietjes van kant-en-klare maaltijden en drankkartons weren uit de winkelrekken. De huidige voorraad zal Lidl België eerst volledig uitverkopen vooraleer over te schakelen op alternatieve materialen.   

 

In het verleden nam de keten al enkele initiatieven om de plasticberg te verminderen: zo zijn er na de zomer enkel duurzame draagtassen te verkrijgen en moeten de klassieke plastic zakjes verdwijnen. Deze maatregel zal jaarlijks 20 ton plastic uitsparen. De plastic verpakking rond bananen werd ook al afgeschaft, goed voor bijna 5 ton plastic per jaar. In totaal zal Lidl België na de zomer van 2018 dus al ongeveer 25 ton aan plastic besparen op jaarbasis.

 

Carrefour zoekt ook naar alternatieven

Uit een rondvraag door de VRT bleek dat ook Carrefour de verkoop van plastic wegwerpartikelen wil stopzetten tegen het eerste kwartaal van 2019. Carrefour zal net zoals Lidl het plastic vervangen door duurzame materialen. Wat ze gaan doen met de huidige voorraad, is nog niet bekend.

 

Met hun maatregelen anticiperen de twee giganten alvast op het Europees verbod tegen plastic wegwerpartikelen, dat de Europese Commissie eind mei invoerde. Het is evenwel nog onduidelijk wanneer de maatregel effectief in werking treedt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.