Lidl Delfzijl wil naar historische steenfabriek

Lidl Delfzijl wil naar historische steenfabriek

Discounter Lidl  heeft een vergunning aangevraagd voor een vestiging op het terrein van de voormalige steenfabriek Hijlkema in Delfzijl. De keten moet haar huidige winkel in de Groningse plaats over een half jaar sluiten.

Plaats maken voor herontwikkeling

De Vennenflat, waarin de supermarkt nu is gevestigd, wordt komende zomer gesloopt en het bestaande winkelgebied aan het Vennenplein maakt dan plaats voor herontwikkeling tot nieuw woon- en winkelgebied nabij het centrum in Delfzijl. Lidl overlegt al langere tijd met de gemeente over een verplaatsing naar een andere locatie, omdat de keten niet akkoord wil gaan met de parkeerruimte die in het vernieuwde winkelgebied voor de formule beschikbaar komt, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

 

De steenfabriek van de familie Hijlkema was tot 2002 in bedrijf als Elektrische Steen- en Draineerbuizenfabriek Fivelmonde en diende tot 2009 als museum. Het twee hectare grote terrein staat sindsdien te koop.

 

De gemeente Delfzijl ziet Lidl bij voorkeur verhuizen naar een foodplein aan het vernieuwde Vennenplein, waar ook plaats voorzien is voor andere supermarkten en versspeciaalzaken van het winkelgebied. "Ons beleid is erop gericht alle detailhandel te concentreren in één compact kernwinkelgebied in het centrum", zegt wethouder IJzebrand Rijzebol in het bericht. "En dan zéker de supermarkten, want dat zijn de grote trekkers die voor publiek kunnen zorgen."

Tags: