Inspectie en klantenverlies voor West-Vlaams kippenbedrijf

Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf

Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf
Animal Rights

Dierenwelzijnminister Ben Weyts heeft het scharrelkippenbedrijf Pyfferoen in Wingene laten doorlichten na de reportage van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Lidl zet de samenwerking met het bedrijf alvast onmiddellijk stop, maar de minister neemt het in bescherming.

Geen sprake van scharrelen

Nog geen twee maanden na de sluiting van het slachthuis van Izegem haalt een nieuw geval van dierenleed de voorpagina’s. Medewerkers van dierenrechtenorganisatie Animal Rights drongen tot tweemaal toe binnen in het West-Vlaamse scharrelkippenbedrijf Pyfferoen en troffen daar tienduizenden zwaar verwaarloosde kippen aan.

 

Op undercoverbeelden zijn graatmagere, kaalgeplukte en vaak zieke kippen te zien, besmeurd met uitwerpselen en zonder toegang tot buitenlucht en daglicht. “Het bedrijf maakt zich niet alleen schuldig aan onaanvaardbaar dierenleed, maar bedriegt ook de consument,” zo stelt Animal Rights-coördinator Benoit Van den Broeck. “Pyfferoen brengt zogenaamd verse scharreleieren aan de man, maar van scharrelruimte is geen sprake.” Om in de regel te zijn, mag een scharrelkippenbedrijf niet meer dan negen legkippen per m² houden en moet het voor elke kip een oppervlakte voorzien van ten minste 250 cm² bedekt met strooisel.

 

De lat voor dierenwelzijn moet hoger

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt nu een inspectieteam naar het Wingense eierbedrijf, iets meer dan een jaar nadat de inspectiedienst Dierenwelzijn al een controle uitvoerde bij Pyfferoen. Toen reeds kon de dienst twaalf belangrijke inbreuken vaststellen, maar een herinspectie kwam er niet. “Het aantal inspecties neemt toe,” reageert Weyts. “Begin juli hebben we het aantal voltijdse werknemers bij de Inspectie Dierenwelzijn verdubbeld naar 22.”

 

De belangrijkste verandering moet echter komen vanuit de landbouwsector zelf. “Al is het maar uit eigenbelang,” voegt Weyts toe, “want zonder interne inspanningen voor meer dierenwelzijn zullen nog meer bedrijven in opspraak komen, met klantenverlies en sluiting tot gevolg.”

 

Bij Lidl zijn alvast geen eieren meer te vinden van Pyfferoen. Woordvoerster Isabelle Colbrandt bevestigt dat eieren van Pyfferoen verkocht en verwerkt werden in de producten van de supermarktketen, maar nuanceert: “Op de beelden zijn geen stallen te zien waar eieren voor Lidl geproduceerd worden. Wij hanteren echter zeer strenge normen voor onze producten en nemen liever geen risico. We hebben de samenwerking dan ook onmiddellijk stopgezet.”

 

Volgens minister Weyts is er geen reden tot paniek: “De grote meerderheid van kippenbedrijven in Vlaanderen voeren dierenwelzijn wel hoog in het vaandel en verkopen eieren die betaalbaar én ethisch geproduceerd zijn” - een reactie die bij Animal Rights niet meteen op goedkeuring kon rekenen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.