Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht | RetailDetail

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht
Shutterstock

De stakingsactie bij Lidl duurt onverminderd voort: actievoerders hebben na de helft van de winkels nu ook de distributiecentra van de keten platgelegd. Eén op drie winkels zal vandaag waarschijnlijk dicht blijven.

 

Geen overleg tijdens weekend

Het sociaal conflict bij Lidl gaat vandaag zijn zesde dag in: nadat actievoerders het voorbije weekend al de vijf distributiecentra van de supermarktketen platlegden, zal naar vermoeden één op drie Lidl-winkels vandaag de deuren gesloten houden. Vrijdag en zaterdag bleven al meer dan honderd winkels gesloten.

 

Met de blokkades van alle Belgische distributiecentra van Lidl hoopt vooral de socialistische vakbond de druk op de Lidl-directie op te voeren, want sinds het afspringen van de onderhandelingen vrijdagavond ondernam die geen pogingen meer om het overleg opnieuw op te starten. Voor de directie ligt de bal dan weer in het kamp van de vakbonden: zij zouden het voorstel om gedurende zes maanden één extra werknemer per filiaal te voorzien, eerst voorleggen aan hun achterban.

 

Weinig duidelijkheid

Dat voorstel werd echter afgewezen door de socialistische vakbond: zij zijn niet akkoord met de termijn van zes maanden die verbonden wordt aan het voorstel om extra werknemers in dienst te nemen. De christelijke en liberale vakbond hadden wel oren naar het compromis en leggen het momenteel voor aan hun achterban. Voorlopig is niet duidelijk of en wanneer het overleg hervat wordt, maar de bereidheid ertoe is zeker aanwezig bij Lidl:  “Wij blijven investeren in dialoog,” zo klinkt het bij woordvoerster Isabelle Colbrandt.

 

Ook over de impact van de acties voor de klanten van Lidl is op dit moment nog niet alles bekend. Wel staat vast dat minstens één op drie winkels gesloten blijft. Hoeveel producten klanten in de rekken zullen vinden bij de filialen die wel openen is evenmin duidelijk: er vertrekken vandaag vanuit geen enkel Belgisch distributiecentrum leveringen naar de Lidl-vestigingen. Zaterdag blokkeerden actievoerders de distributiecentra in Genk, Courcelles en Marche; gisteren werden ook de centra van Wevelgem en Sint-Niklaas platgelegd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.