Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht | RetailDetail

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht
Shutterstock

De stakingsactie bij Lidl duurt onverminderd voort: actievoerders hebben na de helft van de winkels nu ook de distributiecentra van de keten platgelegd. Eén op drie winkels zal vandaag waarschijnlijk dicht blijven.

 

Geen overleg tijdens weekend

Het sociaal conflict bij Lidl gaat vandaag zijn zesde dag in: nadat actievoerders het voorbije weekend al de vijf distributiecentra van de supermarktketen platlegden, zal naar vermoeden één op drie Lidl-winkels vandaag de deuren gesloten houden. Vrijdag en zaterdag bleven al meer dan honderd winkels gesloten.

 

Met de blokkades van alle Belgische distributiecentra van Lidl hoopt vooral de socialistische vakbond de druk op de Lidl-directie op te voeren, want sinds het afspringen van de onderhandelingen vrijdagavond ondernam die geen pogingen meer om het overleg opnieuw op te starten. Voor de directie ligt de bal dan weer in het kamp van de vakbonden: zij zouden het voorstel om gedurende zes maanden één extra werknemer per filiaal te voorzien, eerst voorleggen aan hun achterban.

 

Weinig duidelijkheid

Dat voorstel werd echter afgewezen door de socialistische vakbond: zij zijn niet akkoord met de termijn van zes maanden die verbonden wordt aan het voorstel om extra werknemers in dienst te nemen. De christelijke en liberale vakbond hadden wel oren naar het compromis en leggen het momenteel voor aan hun achterban. Voorlopig is niet duidelijk of en wanneer het overleg hervat wordt, maar de bereidheid ertoe is zeker aanwezig bij Lidl:  “Wij blijven investeren in dialoog,” zo klinkt het bij woordvoerster Isabelle Colbrandt.

 

Ook over de impact van de acties voor de klanten van Lidl is op dit moment nog niet alles bekend. Wel staat vast dat minstens één op drie winkels gesloten blijft. Hoeveel producten klanten in de rekken zullen vinden bij de filialen die wel openen is evenmin duidelijk: er vertrekken vandaag vanuit geen enkel Belgisch distributiecentrum leveringen naar de Lidl-vestigingen. Zaterdag blokkeerden actievoerders de distributiecentra in Genk, Courcelles en Marche; gisteren werden ook de centra van Wevelgem en Sint-Niklaas platgelegd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.