Lidl-moeder test kassaloze minishop in Heilbronn

Shutterstock.com

In Duitsland experimenteert de Schwarz Group, moedermaatschappij van onder meer Lidl en Kaufland, met kassaloze winkeltjes. Via twee formules wil het concern ervaring opdoen met geautomatiseerd winkelen.

 

"Lidl light"

Zowat overal in Europa experimenteren retailers met nieuwe technologieën en winkels die geen traditionele kassa (en bijna geen personeel) meer nodig hebben. Zeer recent nog opende Amazon een kassaloze Fresh in Ealing en Jumbo test momenteel een slimme winkelkar in Veghel. Het zijn slechts een paar voorbeelden van een heleboel initiatieven om nieuwe technologie te integreren en zo het winkelen makkelijker en aangenamer te maken voor de klanten.

 

Ook de discounters willen die technologische trein duidelijk niet missen. Op de onderwijscampus van de Dieter Schwarz-stichting in Heilbronn test de gelijknamige groep momenteel een formule, die sterk doet denken aan Amazon Go. De gemakswinkel kreeg de naam shop.box en wordt niet uitgebaat door Lidl of Kaufland, maar door Schwarz Restaurantbetriebe.

 

Op dit moment kunnen alleen studenten en medewerkers van de campus in de winkel terecht. Ze zich kunnen registreren met behulp van de shop.box-app. Eenmaal in de winkel kunnen ze de gewenste artikelen gewoon uit het schap pakken - of weer terugleggen - en is de smartphone niet meer nodig. Het assortiment bestaat voornamelijk uit basisproducten en kan best omschreven worden als een afgeslankt Lidl-aanbod. De afrekening gebeurt automatisch via betalingsprovider Klarna, schrijft SupermarktBlog.

 

Ook afhaaldienst

Net zoals bij Amazon Go registreert een systeem van camera’s en sensoren welke goederen klanten uit de schappen halen. Shoppers worden wel verzocht geen artikelen aan andere klanten door te geven, aangezien de technologie dit niet kan vastleggen. Verder mogen ze ook geen producten op de grond leggen; voor defecte items is een speciale box voorzien bij de uitgang van de winkel.

 

Naast de kassaloze winkel test Schwarz ook een afhaalservice. Een tweede app – collect.box – biedt de mogelijkheid om een boodschappenlijstje samen te stellen op een smartphone en de producten af te halen aan een terminal. Ook hier verloopt de betaling automatisch via Klarna.