Lidl wisselt CEO na twee jaar in

Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Lidl-topman Jesper Hojer wordt plots vervangen door de Italiaan Ignazio Paterno. Hojer heeft amper twee jaar aan het roer gestaan bij de discounter.


Tweede wissel in vijf jaar

Jesper Hojer neemt afscheid als CEO van Lidl. De topman laat in een persbericht weten dat hij trots is om vele jaren in verschillende internationale posities bij “een zo dynamisch bedrijf als Lidl” te hebben gewerkt en een bijdrage “aan het succes van de voorbije jaren” te hebben geleverd. Nu is het echter tijd om zijn “familiale en professionele toekomst anders in te vullen”, klinkt het.


Het is al de tweede topman die moedergroep Schwarz verliest op enkele weken tijd: twee weken geleden hield ook Patrick Kaudewitz, de CEO van Lidl-zusterketen Kaufland, het voor bekeken, eveneens naar verluidt om persoonlijke redenen. Voor Hojer hield Sven Seidel het zelf slechts drie jaar vol aan het roer bij Lidl.


Nieuwe directiestrategie

Het Duitse Handelsblatt vermoedt dan ook dat er meer achter de ontslagen schuilgaat: Schwarz-topman Klaus Gehrig werkt aan een nieuwe strategie voor de retailgroep en is daarbij ook de directie aan het omgooien. Gehrig, zelf een ex-CEO van Lidl, heeft recent nog het directieteam bij de Schwarz Group uitgebreid en met de benoeming van Gerd Chrzanowski voor het eerst een plaatsvervanger aangesteld.


Jesper Hojer wordt (ad interim) opgevolgd door Ignazio Paterno, een 38-jarige Italiaan die al sinds 2004 actief is bij de Duitse retailgroep. Hij maakte vooral naam als CEO van Lidl in Italië, maar was voordien onder meer directeur inkoop op het hoofdkantoor. De uitdaging ligt er bij Lidl vooral in om de snelle groei en expansie niet verder ten koste te laten gaan van de winstgevendheid.