Liever plantaardig dan veganistisch voor consumenten | RetailDetail

Liever plantaardig dan veganistisch voor consumenten

Liever plantaardig dan veganistisch voor consumenten
Foto: Shutterstock

Plantaardige voeding is - zelfs in de Verenigde Staten - sterk in opmars: 48% van de Amerikanen wil er meer plantaardig eten. Consumenten horen dan wel liever de term plantaardig dan veganistisch, die te streng en negatief klinkt.

 

Plantaardig is positief, veganistisch negatief

De toekomst ligt volgens 83% van de Amerikanen bij de term "100% plantaardige voeding", eerder dan bij de term "veganistisch". Het kan dus voor merken en producenten beter zijn om producten als plantaardig te bestempelen, eerder dan hun communicatie rond veganisme te centreren, besluiten de onderzoekers van voedselontwikkelingsbureau Mattson. Consumenten associëren veganisme immers met een bepaalde restrictieve levensstijl, waarbij de focus op dierenrechten of het milieu ligt, en met een zwaar engagement. De term heeft daardoor eerder een negatieve lading voor niet-veganisten: het gaat om nee zeggen, om je dingen ontzeggen.

 

Die connotatie heeft "100% plantaardig" voor de respondenten niet: plantaardige producten worden als lekkerder en gezonder ervaren, het begrip wordt ook flexibeler en positiever aanzien. Door andere communicatie te voeren, kan voeding dus ook lekkerder worden in de ogen van de consument, tipt Mattson-directrice Barb Stuckey, .

 

Een op drie Amerikanen is flexitariër

Er is in ieder geval veel interesse om meer plantaardig te eten: 48% van de ondervraagden wil meer plantaardig eten, terwijl al 29% van de Amerikanen de facto flexitariër is. Die data worden bevestigd door HealthFocus International, dat eerder al zag dat 17% van de Amerikanen beweren een hoofdzakelijk plantaardig dieet te hebben, terwijl liefst 60% minder vlees wil eten.

 

Motieven om dierlijke producten te weren, zijn vooral de gezondheid, gevolgd door gewichtsverlies en algemeen welzijn. Het viel de onderzoekers niettemin dat op de vraag waarom plantaardige voeding dan precies beter voor je is, de meeste mensen het antwoord schuldig moeten blijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.