Lotus Bakeries doorbreekt grens half miljard euro omzet

Lotus Bakeries doorbreekt grens half miljard euro omzet

Koekjesfabrikant Lotus Bakeries heeft in 2016 de grens van 500 miljoen euro omzet weten te doorbreken. Dat heeft het te danken aan enkele overnames, maar ook zonder die overnames was er sprake van een sterke groei.

Succes speculoos

De totale omzet voor Lotus kwam in 2016 uit op 507 miljoen euro, liefst 23% meer dan een jaar eerder. Ook de recurrente brutobedrijfswinst ging met 23% de hoogte in, naar 101,6 miljoen euro.

 

De omzet had nog een stuk hoger kunnen uitkomen, maar Lotus haalt een vijfde van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk en werd dus zwaar getroffen door de zwakke positie van de pond. Die wisselkoerseffecten hadden een negatief effect van 12% op de omzet. Vooral het succes van de speculaas en speculaaspasta stuwt Lotus Bakeries steeds meer vooruit: die laatste blijft sterk groeien in Europa en vooral in het Midden-Oosten. Daarnaast werden er vorig jaar wereldwijd 6,2 miljard Lotus-speculaasjes gegeten.

 

Om de vraag bij te houden opent Lotus Bakeries begin 2019 een eerste fabriek in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat het bedrijf in het buitenland speculaas zal maken. De bouw van de nieuwe productielocatie start midden dit jaar. Ook in eigen land wordt er aan expansie gewerkt: in Lembeke komt een derde productiehal, waar in april al één productielijn operationeel wordt.