Maaltijdbezorger Foodora gooit de handdoek in de ring

Twee weken nadat Foodora in de etalage werd gezet, heeft het Duitse moederbedrijf Delivery Hero er definitief de stekker uit getrokken. Foodora kon niet op tegen de groeiende concurrentie van Takeaway.com (Thuisbezorgd.nl), Deliveroo en UberEats.

 

“Niet mogelijk nr. 1 of 2 te worden”

Het Amsterdamse bedrijf heeft het personeel gisteren via mail het nieuws van het voorgenomen ‘collectief ontslag’ meegedeeld. “Drie jaar lang hebben we alles op alles gezet om van Foodora een succesvolle speler te maken op de Nederlandse markt”, zegt landenmanager Vincent Hosman in een persverklaring. “Samen met Delivery Hero hebben we moeten concluderen dat het met de huidige ontwikkelingen in de markt niet mogelijk is om een nummer één of twee positie in de markt te veroveren tegen redelijke investeringen.”

 

Het Duitse Delivery Hero maakte twee weken geleden bekend dat zijn activiteiten in Australië, Frankrijk, Italiê en Nederland in de etalage stonden en dat het bedrijf zou terugplooien op die markten waar het een leidende positie heeft of kan ambiëren. Dat is onder meer het geval in thuisland Duitsland, waar het bedrijf in een felle strijd is gewikkeld met Takeaway.com en zijn activiteiten fors aan het opvoeren is.

 

Alvast in Nederland moest Foodora zijn meerdere erkennen in Takeaway.com, dat met Thuisbezorgd.nl marktleider is, terwijl ook het Britse Deliveroo en het Amerikaanse UberEats een offensief plannen. Ook zij willen, naar het voorbeeld van Thuisbezorgd.nl, bestellingen aannemen voor restaurants die eigen bezorgers hebben. Pittig detail: topman Jitse Groen van Takeway.com had onlangs nog gezegd te kijken naar een mogelijke overname van Foodora Nederland.

 

De Foodora-koeriers blijven voorlopig nog wel maaltijden bezorgen in de steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Wel verwacht het bedrijf dat ze geleidelijk steeds minder werk zullen hebben. Hoeveel banen op het spel staan, wil Foodora niet zeggen. Het bedrijf denkt wel dat velen de overstap zullen maken naar Scoober, de bezorgdienst die Thuisbezorgd.nl intussen heeft opgestart en die kampt met een tekort aan koeriers.