Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

De werknemers van Mondelez International leggen nu maandag voor 24 uur het werk neer in België. Met deze actie geeft het personeel het signaal aan de voedingsgigant dat ze de wereldwijde besparingspolitiek beu zijn.

 

“Vaste kwalitatieve jobs”

Voedingsgigant Mondelez, bij ons bekend van merken als Côte d’Or, Lu, Milka, TUC en Grany, heeft twee productiesites in ons land: Herentals, waar onder andere de koekjes van Lu en de chocoladeproducten van Milka worden gemaakt, en Rhisnes (bij Namen), waar kaasproducten van de band rollen. Daarnaast heeft het concern ook nog een administratieve hoofdzetel in Mechelen.

 

“De medewerkers hekelen het internationaal beleid van Mondelez”, zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persbericht. “Door sluitingen, ontslagen en outsourcing probeert de multinational op korte tijd zo veel mogelijk winst te maken. Het personeel eist het behoud van vaste kwalitatieve jobs en werkzekerheid bij Mondelez.” In november van vorig jaar kwam de voedingsreus nog in het nieuws met een reorganisatieplan waarbij een 80-tal banen, hoofdzakelijk in Mechelen, bedreigd waren.

 

De staking in België maakt deel uit van een internationale actieweek die loopt van 27 tot en met 31 maart onder de paraplu van de internationale koepelorganisatie IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Association). Er worden ook acties verwacht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Australië en Oostenrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.