Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

De werknemers van Mondelez International leggen nu maandag voor 24 uur het werk neer in België. Met deze actie geeft het personeel het signaal aan de voedingsgigant dat ze de wereldwijde besparingspolitiek beu zijn.

 

“Vaste kwalitatieve jobs”

Voedingsgigant Mondelez, bij ons bekend van merken als Côte d’Or, Lu, Milka, TUC en Grany, heeft twee productiesites in ons land: Herentals, waar onder andere de koekjes van Lu en de chocoladeproducten van Milka worden gemaakt, en Rhisnes (bij Namen), waar kaasproducten van de band rollen. Daarnaast heeft het concern ook nog een administratieve hoofdzetel in Mechelen.

 

“De medewerkers hekelen het internationaal beleid van Mondelez”, zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persbericht. “Door sluitingen, ontslagen en outsourcing probeert de multinational op korte tijd zo veel mogelijk winst te maken. Het personeel eist het behoud van vaste kwalitatieve jobs en werkzekerheid bij Mondelez.” In november van vorig jaar kwam de voedingsreus nog in het nieuws met een reorganisatieplan waarbij een 80-tal banen, hoofdzakelijk in Mechelen, bedreigd waren.

 

De staking in België maakt deel uit van een internationale actieweek die loopt van 27 tot en met 31 maart onder de paraplu van de internationale koepelorganisatie IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Association). Er worden ook acties verwacht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Australië en Oostenrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.