Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde | RetailDetail

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde
Shutterstock

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Structuur aangepast

De hele zaak bij Aldi Nord gaat terug tot 2010, toen Berthold Albrecht, zoon van oprichter Theo Albrecht, besloot om de structuur van de stichtingen die het bedrijf controleren aan te passen. Hij deed dat omdat hij vreesde dat zijn erfgenamen niet over de juiste kwaliteiten beschikten om het bedrijf te leiden: in de nieuwe structuur kwam de dagelijkse leiding meer terecht in handen van professionele managers.

 

Na de dood van Berthold in 2012 ging een deel van de erfgenamen echter in beroep tegen die verandering, door te stellen dat de stemming waarbij ze werd doorgevoerd niet wettig was verlopen. Wat volgde was een jarenlange strijd, waarin de erfgenamen bij een lagere rechtbank eerst hun gelijk haalden, maar die beslissing is nu dus tenietgedaan in hoger beroep. Daardoor wordt de macht van de erfgenamen ingeperkt.

 

Ondanks de beslissing van de rechter blijft het toch afwachten of de rust binnen de drie stichtingen die het bedrijf beheren zal terugkeren. Verschillende delen van de familie hebben jaren op voet van oorlog met elkaar geleefd en daar zal het oordeel van een rechtbank weinig aan veranderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.