Makro en Deli XL stoppen verkoop kikkerbillen

Makro en Deli XL stoppen verkoop kikkerbillen

Op vraag van Wakker Dier zijn de groothandels Makro en Deli XL gestopt met de verkoop van kikkerbillen. Die worden vaak levend bij kikkers afgescheurd, afgeknipt of afgesneden, waarna die traag sterven.

"Niet meer van deze tijd"

"Onverdoofd bij kikkers hun pootjes afhakken voor consumptiegenot is gewoon niet meer van deze tijd, dat voelen deze groothandels goed aan", zegt Wakker Dier in een persbericht. Begin december verscheen kikkerbillen onverwacht in de winkelrekken bij Emté, dat na een actie van Wakker Dier op Facebook al snel besloot om ze niet langer te verkopen. Algemeen beschouwd verkopen supermarkten in Nederland zelden kikkerbillen.

 

Bij de horeca zijn ze wel nog te vinden op het menu, zij kopen het product dan weer in bij de groothandels. Wakker Dier besloot daarom om die groothandels aan te schrijven. Makro en Deli XL besloten daarop om onmiddellijk te stoppen met de verkoop, terwijl Sligro kikkerbillen uit Indonesië bande en nu bekijkt of het overstapt op een nieuwe leverancier of kikkerbillen volledig gaat bannen.

 

Nederland geldt als één va de grootste afnemers van kikkerbillen in Europa. Ze komen meestal uit Indonesië, China, Taiwan of Vietnam. De kikkers worden gewoon in het wild gevangen, wat ervoor zorgt dat hele ecosystemen worden verstoord en dat kikkersoorten met uitsterven bedreigd geraken.

Tags: