Marks & Spencer gaat boeren in Londense winkels

Marks & Spencer gaat aan de slag met in-store vertical farming in zijn Londense warenhuizen.
Foto: Marks & Spencer

Marks & Spencer heeft verticale boerderijen uitgerold in zeven winkels in Londen. De Britse warenhuisketen kweekt er verse kruiden in geconnecteerde mini-serres.

 

Plukverse kruiden in het warenhuis

Marks & Spencer breidt zijn experiment met verticale binnenlandbouw op de winkelvloer na amper drie maanden uit naar zes bijkomende vestigingen. In Londen zijn de mini-serres vanaf nu in zeven warenhuizen te vinden, waar een selectie kruiden zoals munt, peterselie en koriander ter plaatse groeien en geoogst worden. Klanten kunnen de kruiden zo letterlijk plukvers in de winkel kopen.

 

In september installeerde M&S de eerste slimme serre in een vernieuwde vestiging in de Britse hoofdstad. Sindsdien is de kruidenkwekerij het gespreksonderwerp bij uitstek en bezorgt het M&S Food ook een ‘frisser’ imago in de buurt. "De kwekerij voegt een gevoel van echte versheid toe aan ons productaanbod en klanten tonen zich ook geïnteresseerd in de duurzaamheidsvoordelen ervan", zegt filiaalmanager Joe Erskine tegenover Retail Gazette.

 

Op afstand gecontroleerd ecosysteem

De verticale boerderijen verbruiken 95% minder water en 75% minder meststoffen dan traditionele grondlandbouw, beweert Infarm. De technologie van Infarm combineert verticale kweekbakken met geconnecteerde technologie en machineleren, zodat een volledig gecontroleerd ecosysteem ontstaat waarbij het licht, de lucht en de voedingsstoffen vanop afstand worden gestuurd. Het cloudplatform leert continu bij en verbetert het kweekproces zo gaandeweg.

 

Ook de beslissing welke zes nieuwe vestigingen een kruidenserre krijgen, is op basis van data gemaakt: M&S heeft zich gebaseerd op de verkoopdata van verse kruiden in de bestaande Londense winkels, om te zien waar de vraag het hoogst zou zijn.