Marks & Spencer teelt verse kruiden in de winkel

Marks & Spencer teelt verse kruiden in de winkel
Marks & Spencer

Sinds gisteren verkoopt Marks & Spencer in een Londense vestiging verschillende verse kruiden, die ter plaatse worden geteeld in verticale landbouwunits. Zes andere winkels zouden nog dit jaar moeten volgen.

 

Internet of Things

Het project is een samenwerking met stadslandbouwplatform Infarm en werd eerst ingevoerd in een heropende vestiging in het zuidwesten van Londen. Klanten kunnen er onder meer vers geteelde basilicum, munt, peterselie en koriander kopen. Het is de bedoeling van de supermarktketen om voor de jaarwisseling nog zes andere Londense winkels uit te rusten met de 'mini-serres'.

 

Infarm combineert verticale landbouwunits met de nieuwste 'Internet of Things'-technologieën en artificiële intelligentie. Die zorgen voor een gecontroleerd ecosysteem met de optimale hoeveelheid licht, lucht en voedingsstoffen voor de plantjes. Elke unit wordt van op afstand aangestuurd via een platform dat bijleert en aanpassingen doet, zodat elke volgende plant beter groeit dan de vorige.

 

Duurzaamheid

De mini-serres zijn veel efficiënter en ecologischer dan de traditionele landbouw: het systeem gebruikt 95% minder water en 75% minder meststoffen. Bovendien worden er geen pesticiden gebruikt. "Het innovatieve landbouwplatform van Infarm is een fantastisch voorbeeld van wat er mogelijk is als gepassioneerde landbouw-, voedsel- en technologiedeskundigen samenwerken," zegt Paul Willgoss, directeur voedseltechnologie bij Marks & Spencer.

 

Infarm werd opgericht in 2013 en is een van de grootste stadslandbouwplatforms ter wereld, goed voor een productie van meer dan 200.000 planten per maand. Het bedrijf is momenteel actief in het Verenigd Koninkrijk, waar het meer dan 500 van dergelijke stadsboerderijen heeft opgezet in winkels en distributiecentra, en verder ook in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.