Mars stapt uit groep rond gezondheidslabel

Mars stapt uit groep rond gezondheidslabel
Shutterstock

Voedingsbedrijf Mars heeft besloten om zich terug te trekken uit het ‘Evolved Nutrition Label’, het gezondheidslabel dat door de industrie zelf op poten werd gezet en waarvan Mars een van de stichtende leden was.

 

Mars wil Europese oplossing

Het gezondheidslabel geeft met kleuren aan of de hoeveelheid van een bepaald ingrediënt in voeding gezond of ongezond is. Het label heeft echter al met heel wat kritiek te kampen gehad, omdat de kleuren klanten mogelijk kunnen misleiden, aangezien er wordt gewerkt met porties. Zo krijgt Nutella onder het label geen rood kleurtje, terwijl het heel wat suiker en vet bevat.

 

Mars heeft nu besloten dat er te weinig consensus is rond het label en zal het daarom niet meer op de verpakkingen plaatsen. Het was nochtans een van de zes bedrijven die het label mee ontwikkeld hebben. De vijf andere bedrijven, Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever en Mondelez, blijven het label wel ondersteunen. Mars roept de Europese Commissie nu op om zelf met een nieuwe regelgeving te lanceren, die het speelveld voor iedereen gelijktrekt. “We hebben een Europese oplossing nodig, voor alle EU-consumenten, om zo de complexiteit en de kosten te verlagen”, aldus een woordvoerder van Mars aan FoodNavigator.

 

De andere grondleggers van het ENL zeggen de beslissing van Mars te respecteren, maar roepen andere bedrijven wel op om zich toch aan te sluiten bij hun zaak. Ze pleiten ook wel voor inmenging van de EU, om het proces eenvoudiger te laten verlopen.