McDonald's China verontschuldigt zich voor verbod op Afrikanen

Gevel met logo van McDonald's in Guangzhou
TK Kurikawa / Shutterstock.com

Wereldwijd is ophef ontstaan nadat een vestiging van McDonald’s in het Chinese Guangzhou de toegang verbood aan mensen van Afrikaanse origine. McDonald's China heeft zich verontschuldigd, maar de spanningen in de stad blijven oplopen.

 

“Niet meer welkom”

Op sociale media circuleert een video waarop te zien is hoe een vestiging van McDonald’s de volgende mededeling heeft uitgehangen: "We zijn geïnformeerd dat zwarte mensen vanaf nu niet meer in het restaurant mogen komen." Zowel binnen als buiten China wekte het filmpje meteen heel wat verbolgenheid op, en McDonald’s zegt het restaurant onmiddellijk (tijdelijk) gesloten te hebben.

 

Het incident past binnen een ruimere context van racistische spanningen die de laatste paar weken hoog oplopen in Guangzhou. Online deden geruchten de ronde dat het coronavirus zich onder de Afrikaanse bevolking verspreidde, waarna honderden Afrikanen in Guangzhou uit hotels en appartementen werden gezet. Gezondheidswerkers zouden ook van deur tot deur zijn gegaan om mensen van Afrikaanse origine te testen op het virus, ongeacht of ze symptomen vertonen, hebben gereisd of in contact zijn geweest met zieken.

 

Diversiteits- en inclusietraining

Als handels- en industriestad telt Guangzhou een van de grootste Afrikaanse gemeenschappen van China. Duizenden Afrikaanse handelaren doen er zaken, maar discriminatie heerst er al langer. De gemeenschap vreest dat het coronavirus als excuus wordt gebruikt om zakenlieden met verlopen visums op te sporen. De provinciale overheid heeft op de bezorgdheid gereageerd door China en Afrika goede vrienden, partners en broeders te noemen, zo bericht BBC.

 

McDonald's reageerde dat het verbod niet representatief was voor de "inclusieve waarden" van het bedrijf. De medewerkers van de vestiging zouden ondertussen ook al een diversiteits- en inclusietraining hebben gekregen.